Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo

Posedi: Med razkritih čebelarjev kljub spornemu delovanju za potrošnike ni tvegan

Med čebelarjev, pri katerih je bilo sporno delovanje zaradi uporabe neregistriranih pripravkov za zdravljenje varoze pravnomočno ugotovljeno in so njihova imena javno objavljena, ne predstavlja tveganja za potrošnike, je za STA ta vikend ponovno zagotovil direktor uprave za varno hrano Janez Posedi. Nadzor čebelarjev bodo spet izvajali spomladi.

Posedi je spomnil, da je Uprava RS za varno hrano že decembra v objavljenem poročilu ocenila, da med čebelarjev, katerih pravnomočne odločbe so zdaj objavljene, ne predstavlja tveganja za potrošnike, prav tako ne vosek. To pa je potrdila tudi ocena Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nadzor je bil izveden z vidika spoštovanja veterinarskih predpisov, kar zadeva uporabo veterinarskih zdravil. Le zaradi varnosti potrošnikov so še preverili, ali bi med lahko bil tvegan zanje, je ponovil Posedi in dodal, da niso nikoli predpostavljali, da bi med lahko bil tvegan.

"Ker smo ugotovili, da z medom ni težav, z nadzori v jesenskem času nismo nadaljevali," je pojasnil in izpostavil tudi siceršnje redne letne preglede vzorcev.

Posedi je spomnil, da so pravnomočne odločbe posameznih čebelarjev na spletu v petek objavili v skladu s sklepom parlamentarnega odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Objavo so zahtevale tudi številne interesne skupine, gospodarske in nevladne organizacije ter mediji. Ocene, ali je ta med varen ali ne, pa so bile v javnosti različne. Seznam spornih čebelarjev si lahko ogledate tukaj.

V odločbah lahko vsak prebere, "kaj, kako in zakaj je bilo", česar le seznam imen čebelarjev ne bi omogočal, je objavo celotnih odločb pojasnil direktor uprave za varno hrano.

Parlamentarni odbor je upravi za varno hrano naložil, da tudi v prihodnje objavlja kršitelje. Če še katerega odkrijejo, bodo njegovo pravnomočno odločbo zanesljivo dodali na javno objavljeni seznam, je zagotovil Posedi. Z besedami, da so zdaj objavljene le pravnomočne odločbe, pa je odgovoril na vprašanje, ali so to vsi odkriti kršitelji oz. ali lahko v prihodnje pričakujemo še razširitev seznama.

Nadzor čebelarjev znova spomladi

Računa sicer, da kršiteljev v sklopu opravljenega posebnega nadzora verjetno ni več, pozimi nadzora v panjih tudi ne izvajajo, ker bi to lahko povzročilo škodo. "Se pa lahko zgodi, da se bodo ugotovljene kršitve poleti in jeseni nadaljevale, ker bomo od spomladi spet izvajali nadzor," je dodal.

Tudi ukrepi za kršitelje so po Posedijevih besedah predvideni v javno objavljenih odločbah, ki jih je za zdaj deset. On jih, kot pravi, podrobno ni bral, ker se ne ukvarja s posameznimi primeri.

Afera, povezana z nedovoljenimi zdravili za zdravljenje varoze, je izbruhnila konec lanskega leta. Takrat so veterinarji uprave za varno hrano po julijski preiskavi v podjetju Apis M&D z Vrhnike, ki pripravlja pripravke za zdravljenje varoze, na pristojno sodišče naznanili sum nepravilnosti v družbi.

Uradni veterinarji so obdolžilni predlog zoper družbo in njeno odgovorno osebi podali zaradi dajanja neregistriranega zdravila v promet, neizpolnjevanja pogojev za promet z zdravili, uvoza učinkovine brez vpisa v register uvoznikov učinkovin, neupoštevanja prepovedi dajanja na trg in uporabe določenih substanc, ki nimajo dovoljenja.

K. Ž./STA