Svet za varno hrano: Pregledani med ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov

14. 1. 2016 | Besedilo: K. Ž./STA

varoja, med, čebelarji

Svet za varno hrano je včeraj obravnaval poročilo uprave za varno hrano, ki je v javnosti sprožilo afero zaradi uporabe neregistriranega zdravila za zatiranje varoj. Svet je ugotovil, da med, ki ga je pregledala uprava, nesporno ne predstavlja tveganja za zdravje, je pa priporočil takojšnje povečanje števila vzorcev pregledanega medu.

Predsednik sveta za varno hrano Janez Hribar je poudaril, da je nesporno, da med, ki ga je analizirala uprava, ne predstavlja tveganja. Svet je ob tem predlagal, da se poročilo v delu, ki se nanaša na nadzor, dopolni še z dodatnimi podatki, ki izhajajo iz ocene tveganja.

Svet je priporočil tudi, da se število vzorcev medu za analizo zaradi dvomov v javnosti takoj poveča, in predlagal, da Čebelarska zveza Slovenije dodatno informira čebelarje o primerni praksi zdravljenja čebel, člane, ki ne spoštujejo predpisanega zdravljenja, pa sankcionira.

Dejan Židan je člane tega posvetovalnega telesa ministrstva na področju varne hrane sicer seznanil z aktivnostmi v povezavi z nadzorom, ki ga je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvedla skupaj s finančno upravo in policijo.

Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, je minister izpostavil, da je uprava s tem naredila izjemno delo v korist potrošnikov, saj je v uspešni akcija odkrila kršitelja, vrhniško podjetje Apis M&D, in s tem preprečila nadaljnjo nezakonito proizvodnjo. V luči pozivov Čebelarske zveze Slovenije k menjavi glavne inšpektorice Andreje Bizjak je Židan dejal, da se mu zdi bolj primerno vprašanje, kako nagraditi te ljudi, ki so pomagali odkriti kršitelja z namenom zaščite potrošnika.

Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi je opozoril, da so časi, ko je država odločila o varnosti živil, mimo. Kot je dejal, imamo zdaj sistem odgovornosti proizvajalcev živilskih in kmetijskih proizvodov, zato morajo nosilci živilske dejavnosti izvajati vse predpisane dejavnosti in aktivnosti za zagotavljanje varnih postopkov proizvodnje živil in s tem dajanje varnih živil na trg.

Ob tem je pojasnil, da je uprava naročila dve oceni varnostnega tveganja, na podlagi katere se bo določilo, kako tveganja obvladati in kako z dodatnim vzorčenjem preveriti varnost proizvodnje medu. Ocene bosta pripravila Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za hrano in okolje. Ko bo dana ocena tveganja, bo rezultat analiz predstavljal celovit pogled v ta problem.

Direktorica inšpekcije na upravi Bizjakova, ki je z nekaterimi svojimi izjavami o varnosti medu povzročila največ razburjenja med čebelarji, je medtem poudarila, da na podlagi opravljenega nadzora lahko ugotovijo, da količina ostankov v medu ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov. Opozorila pa je tudi na odgovornost čebelarjev kot nosilcev živilske dejavnosti, da imajo postopke proizvodnje medu skladne z zakonodajo.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE