Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Tomi Lombar/Delo
Foto: Tomi Lombar/Delo

Uprava dopolnjuje seznam čebelarskih grešnikov

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je že dopolnila seznam čebelarjev, za katere je bilo pravnomočno ugotovljeno, da so uporabljali neregistrane pripravke za zatiranje varoje. Na seznam so dodali novo ime, tako da je na njem trenutno 11 čebelarjev, je razvidno iz njihove spletne strani.

Na seznamu čebelarjev, ki so uporabljali neregistrirane pripravke, so trenutno Alojz Dušan Bandelj, Ivan Krajnc, Leopold Lovrin, Vinko Gramc, Just Štanta, Viljem Sirk, Peter Šorl, Ivan Šimenko, Franc Križan, Jože Lampret in po novem še Jože Trstenjak. Prihajajo z različnih koncev Slovenije.

Iz odločb je med drugim razvidno, da so čebelarjem prepovedali uporabo nedovoljenih zdravil in odredili uničenje njihovih ostankov, voditi morajo veterinarski dnevnik, nekaterim pa so prepovedali tudi prodajo medu in voska.

Imena čebelarjev in njihove odločbe, ki jih je uprava objavila v skladu z januarja sprejetim sklepom parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so dostopne na spletni strani.

Afera, povezana z neregistriranimi zdravili za zdravljenje varoze, je izbruhnila konec lanskega leta. Takrat so veterinarji po julijski preiskavi v podjetju Apis M&D z Vrhnike, ki je čebelarjem prodajalo sporne pripravke, na pristojno sodišče naznanili sum nepravilnosti v družbi.

Poseben nadzor so opravili tudi pri 20 čebelarjih, za katere so sumili, da so prejemali in uporabljali preparate vrhniškega podjetja. Pri nekaterih so v medu odkrili ostanke sicer dovoljenega zdravila amitraz, pri čemer ostanki niso presegli najvišjih dovoljenih vrednosti.

Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč sta že večkrat zagotovila, da je slovenski med varen, medtem ko je vodja Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Miran Brvar dejal, da med čebelarjev, ki so uporabljali sporno zdravilo, ni varen.

V javnosti so se zaradi nasprotujočih si sporočil odgovornih pojavile zahteve, naj oblasti razkrijejo, kateri čebelarji so uporabljali sporna zdravila.

K. Ž./STA