Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Alenka Gorza
Foto: Alenka Gorza

10 najbolj nevarnih rastlin

Ljudje pogosto v svoje domove in vrtove zasajamo rastline, ne da bi se prej pozanimali o njihovih zdravju nevarnih lastnostih. Portal Green Magazine je objavil seznam desetih najbolj nevarnih vrtnih rastlin, med katerimi so se znašle tudi takšne, ki jih srečamo na skoraj vsakem vrtu.

Najusodnejše bi bilo zaužitje njihovih delov, pri nekaterih pa si je priporočljivo ob oskrbi zaščititi roke in kožo.

Med najbolj nevarne in zdravju škodljive rastline sodijo:

1.       Glicinija (Wisteria) – Gre za listnato vzpenjavko, ki cveti spomladi. Veliki dišeči cvetovi imajo obliko grozda in so praviloma modre, bele ali rdeče barve. Na leto zraste celo do tri metre v višino, pogosto pa so z njo poraščene visoke opore ob stenah stavb. Vsi deli rastline so strupeni in še posebno nevarni za otroke.

2.       Rdeči naprstec (Digitalis purpurea) – Rastlina ima značilne zvonasto oblikovane viseče cvetove bele, roza ali vijolične barve. Čeprav ima izjemne zdravilne učinke - v medicini se namreč uporablja za izdelavo zdravil za srce – je to zelo strupena rastlina. Zaužitje katerega koli dela te rastline, ki je zaradi privlačnega videza pogost okras na vrtovih, v blagih primerih povzroči slabost, omotico, drisko in krče, v hujših primerih pa celo zastrupitev in odpoved organizma.

3.       Hortenzija (Hydrangea) – Pogosta stalnica vrtov je tudi grmovnica hortenzija, ki cveti vse od junija do konca jeseni. Zanjo so značilni veliki cvetovi živahnih barv (beli, roza, rdeči, modri, vijolični), njihova barva pa je odvisna od pH sestave tal. Vsebuje zelo strupeno snov – cianid, zato ob zaužitju večjih količin cvetov ali drugih delov rastline lahko celo ogrozi življenje. Ob zastrupitvi se pojavi izpuščaj in srbenje kože, oteklina, slabost, potenje, ki v primeru, da ne zaužijemo protistrupa, lahko povzroči celo komo in odpoved krvnega obtoka.

4.       Šmarnica (Convallaria majalis)Bela rastlina intenzivnega vonja, poznana tudi pod imenom solzica, je na vrtovih pogosto zasajena kot okrasna rastlina. Ima rdeče plodove, ki dozorijo septembra in so za človeka strupeni. Enako velja tudi za cvetove in liste, ki ob zaužitju povzročajo drisko in bruhanje, v hujših primerih tudi smrt. Po dotiku cvetov, stebla ali korenine rastline si je roke potrebno temeljito umiti. Šmarnica sicer zdravi bolno srce, a jo lahko uporabljamo le, če nam jo je predpisal  zdravnik.

5.       Flamingovec (Anthurium) – Gre za tropsko rastlino s cvetovi značilne oblike srca. Najpogosteje so rdeči, najdemo pa jih tudi v drugih barvah. Zaužitje rastlinskih delov lahko povzroči zelo bolečo oteklino in opeklino v prebavnem traktu, otekanje sluznice pa lahko privede celo do zadušitve.

6.       Krizantema (Chrysanthemum) – Cvetje, ki vsako leto ob dnevu spomina na mrtve krasi številne grobove, je zelo strupeno. Znanih je približno 100 do 200 vrst te rastline. Pri ljudeh povzroča srbenje kože in otekline. Vrtnarji jo pogosto zasajajo z namenom, da bi odgnali zajce, ki se ji zaradi njene toksičnosti v velikem loku izogibajo.

7.       Oleander (Nerium oleander)Vsi deli te rastline so strupeni, celo nenamerno vdihavanje dima zažganega oleandra lahko povzroči težave. Ta zimzelena rastlina, ki je pogosta predvsem v Sredozemlju, vpliva na srčni utrip in zastrupitev lahko privede do srčnega zastoja.  

8.       Fikus (Ficus) Še ena stalnica naših domov, ki ima strupene lastnosti. Obstaja okoli 800 podvrst, vse pa v stiku s kožo povzročijo otekanje in srbenje. V primeru zastrupitve je potrebno obiskati zdravnika, ki predpiše jemanje analgetika.

9.       Rododendroni in azaleje (Rhododendron)Vsi deli teh čudovitih cvetoče grmovnice povzročajo ob zaužitju halucinogene in odvajalne učinke. Simptomi zastrupitve so bruhanje, kožni izpuščaj, glavobol, zamegljen vid in oslabelost mišic. Nevarne so za ljudi in še zlasti za konje. Obstaja več kot 1000 podvrst omenjene rastline.

10.   Narcisa (Narcissus) – Tudi ta znanilka pomladi se nahaja na seznamu najlepših, a izjemno nevarnih rastlin. Zaužitje njenih cvetov lahko izzove krče, drisko in bruhanje, pojavi pa se tudi glavobol, šibkost mišic in zamegljen vid. Vpliva tudi na delovanje srca.

 

PREBERITE ŠE:

Zdravilne rastline: pegasti badelj pri boleznih jeter

Invazivne rastline: povabljene ali ne, prišle so

K. Ž.
  • mož 28.03.2017 reply

    Poglej koliko strupenih rastlin naju obdaja. poljub vti