Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana s slovesnim odprtjem Zelene prestolnice Evrope

V Ljubljani bo danes potekalo slovesno odprtje Zelene prestolnice Evrope 2016. Osrednja večerna prireditev, na kateri med drugim pričakujejo premiera Mira Cerarja, dva evropska komisarja ter župane več drugih evropskih prestolnic, bo potekala v Centru Stožice.

Ljubljana bo naziv zelene prestolnice Evrope proslavila s celodnevnim dogajanjem. Na Ljubljanskem gradu bo tako dopoldan potekal zajtrk na temo solidarnosti s prihodnjimi generacijami, na katerem bodo sodelovali Đorđe Balašević, Tomo Križnar, Janez Škrabec, Emil Tedeschi in Aleksander Zadel.

Sledila bo okrogla miza županov na temo mest prihodnosti. Ljubljanski župan Zoran Janković je med drugim napovedal udeležbo županov iz Beograda, Budimpešte, Istanbula, Sofije in Talina. "Ti župani praktično pokrivamo celotno migrantsko pot," je izpostavil na novinarski konferenci v torek.

Zvečer pa bo v Centru Stožice sledila še slovesna otvoritev. Slavnostni govorniki bodo Cerar, evropski komisar za okolje Karmenu Vella, evropska komisarka za promet Violeta Bulc ter Janković. Slovesnost bo prenašala nacionalna televizija, Janković pa je izpostavil še obljubljeno prisotnost predsednikov države, državnega zbora in državnega sveta, več ministrov, predsednika vrhovnega sodišča ter vodilnih predstavnikov štirih največjih verskih skupnosti.

Ljubljana je naziv evropske zelene prestolnice v tem letu od britanskega Bristola uradno sprejela februarja na slovesnosti v Bruslju. Kot izhaja iz obrazložitve Evropske komisije, si je naziv prislužila s trajnostnim napredkom, ki ga je mesto doseglo v zadnjem desetletju.

K. Ž./STA