Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
V znamenju Zelene prestolnice Evrope je bil tudi silvestrski ognjemet v Ljubljani, kjer sta tokrat prevladovali bela in zelena barva.  - Foto: Uroš Hočevar/Delo
V znamenju Zelene prestolnice Evrope je bil tudi silvestrski ognjemet v Ljubljani, kjer sta tokrat prevladovali bela in zelena barva. - Foto: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana prevzema naziv Zelene prestolnice Evrope

Ljubljana z novim letom prevzema naziv Zelene prestolnice Evrope, ki ga Evropska komisija vsako leto podeli mestu z visokimi okoljskimi standardi. V Ljubljani bodo naziv, ki ga je mesto osvojilo junija 2014 v Koebenhavnu, proslavili s številnimi dogodki.

Zelena prestolnica Evrope je pobuda Evropske komisije, ki z nazivom vsako leto nagradi mesto z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj. Kot izhaja iz obrazložitve Evropske komisije, si je Ljubljana naziv prislužila s trajnostnim napredkom, ki ga je mesto doseglo v zadnjem desetletju.

Ljubljana se iz mesta, v katerem so prevladovali avtomobili, spreminja v mesto, kjer imajo prednost sredstva javnega prevoza, pešci in kolesarji, še piše v obrazložitvi.

Ljubljanska občina bo naziv proslavila s številnimi akcijami in dogodki, vsak mesec pa bo v ospredje postavila eno okoljsko temo. Januarja bo to pametno ravnanje z odpadki. Vzpostavila je tudi novo spletno stran www.zelenaljubljana.si, s katero želi spodbuditi čim več ljudi k soustvarjanju zelene družbe.

Kot so poudarili na občini, se zavedajo pomena odgovornega in okoljuprijaznega delovanja, zato so izpostavili rubriko Bodi zeleno aktiven, v kateri lahko vsak z majhnimi spremembami prispeva k izboljšanju kakovosti življenja v Ljubljani.

Poleg Ljubljane so se med finaliste za letošnji naziv uvrstili še nemški Essen, nizozemski Nijmengen, norveška prestolnica Oslo in švedska Umea.

Evropska komisija je naziv Zelena prestolnica prvič podelila leta 2010, ko ga je prejel Stockholm, doslej pa so se z nazivom lahko pohvalili še Hamburg, Victoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen in Bristol.

K. Ž./STA