Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Tomi Lombar/Delo
Foto: Tomi Lombar/Delo

Junij v Zeleni prestolnici Evrope mesec energijska učinkovitosti

Zelena prestolnica Evrope Ljubljana je junij tematsko posvetila energijski učinkovitosti. Skupaj je načrtovanih več kot 50 dogodkov na to temo, ki bodo potekali vse dni v mesecu. Še posebej slovesno pa bo 22. junija, ko bodo v Ljubljani uradno razglasili zeleno prestolnico Evrope za leto 2018.

Za naziv zelene prestolnice stare celine za 2018 se potegujeta nizozemski mesti 's-Hertogenbosch in Nijmegen ter švedska Umea.

Sicer je nosilka junijske teme v Zeleni prestolnici Evrope 2016 Energetika Ljubljana, ki bo skupaj z občino in različnimi izvajalci v informacijski točki pred mestno hišo in drugod po mestu pripravila brezplačne aktivnosti ter dogodke, povezane z energijsko učinkovitostjo v vsakodnevnem bivanju.

Mesec energijske učinkovitosti je odprl plesni dogodek Ples je energija - bivanju dajemo utrip na Stritarjevi ulici. Sicer pa bo junijski program razdeljen na več vsebinskih sklopov, ki bodo skozi različne dogodke osveščali, izobraževali in promovirali tiste aktivnosti, s katerimi se energija ustvarja in ohranja.

Prvi sklop bo namenjen energijski učinkovitosti telesa. V tem okviru bodo potekali gorski teki in energetske oz. joga delavnice, zaključili ga bodo z odprtjem prenovljene poti okoli Šmarne gore.

Drugi sklop se bo posvečal virom energije za udobje doma in bo potekal v obliki svetovalnice. Obiskovalcem informacijske točke pred mestno hišo bodo tako svetovalci Energetike Ljubljana in svetovalne mreže Ensvet svetovali glede izbire zanje najprimernejšega ogrevalnega sistema ter jim pomagali z nasveti s širšega področja rabe energije in glede pridobitve subvencij.

Tretji sklop nosi naslov Moje mesto - moj zrak, osrednja pozornost pa bo v tej luči namenjena postavitvi cyanometra, to je 3,3 metra visokega monolita v središču Ljubljane, ki bo meril modrino neba in prikazoval stanje kakovosti zraka v Ljubljani. V tem sklopu dogodkov bo precej pozornosti namenjene tudi okolju prijaznim vozilom na metan v teoriji in praksi.

Posebna pozornost bo znova veljala najmlajšim, saj bodo za otroke ljubljanskih šol in vrtcev pripravili ekoenergijske bralne urice, imeli bodo delavnice na temo ekoenergijskih hiš, ustvarjali bodo ekoenergijske ilustracije.

Aktivnosti bodo potekale tudi v četrtnih skupnostih Posavje in Rudnik, ki bosta v tem mesecu zeleni ambasadorki zelene prestolnice. Prva bo štafeto od četrtne skupnosti Moste prevzela 6. junija, druga bo njeno delo nadaljevala od 27. junija.