Setev v stanovanju za bolj zeleno zimo

1. 12. 2020 | Besedilo: Jerneja Jošar

božično žito, sončnična semena, seme buč

Pravi ljubitelji rastlin si ne moremo pomagati, da ne bi tudi pozimi, ko vrtovi in narava za nekaj mesecev zaspijo, sejali novega življenja, čeprav samo v lončke v stanovanjih. In v decembru je za to še razlog več, da si polepšamo praznične dni z mladimi zelenimi bilkami.

Setev pšenice v začetku decembra je nekaj tisočletij stara šega, ki napoveduje obilno žetev v prihodnjem letu. Da ne bi ostali samo pri pšenici, si stanovanje lahko ozelenimo še s setvijo nekaterih drugih rastlin. Uporabimo lahko kar seme, ki ga imamo ves čas v kuhinji ali pa bi ga po uporabi zelenjave in sadja zavrgli.

Božično žito kot tradicija 

V Sloveniji zelene pšenične bilke v lončkih imenujemo na Gorenjskem božično žito, v Beli krajini večno življenje, na Štajerskem kaljeno žito, na Dolenjskem pa pšeničko. Po tradiciji so setveni dnevi božičnega žita trije, prvi prihaja že ta petek, 4. decembra, na god sv. Barbare, kasneje še na Marijin praznik (8. decembra) in na god sv. Lucije (13. decembra).

Kaj potrebujemo

  • Seme pšenice preberemo, odstranimo vsa poškodovana semena, morebitne kamenčke in drugo seme. Za boljšo kaljivost ga čez noč namočimo v vodi. Uporabimo lahko tudi seme ječmena, rži, pire.
  • Za setev izberemo kakršne koli lončke, posodice, tako globoke kot plitke, majhne in velike, odvisno, kam bomo postavili kasneje lonček, ki bo služil kot dekoracija. Bolje bo, če imajo lončki na dnu luknje, da odvečna voda odteče, če luknjic ni, boste morali biti pri zalivanju previdnejši. Če boste izbirali plitke posodice, pladnje ali kar podstavke za lončke, naj bodo toliko globoki, da jih lahko napolnite z vsaj 2 cm zemlje.
  • Sejemo lahko v vrtno zemljo, ki jo zmešamo z nekaj mivke, ali uporabimo kakovosten ekološki substrat za sajenje. Za setev v plitke pladnje, podstavke za rože uporabimo namesto zemlje vato, mah ali debel sloj kuhinjskih papirnatih brisač.


Namesto pšenice lahko sejemo piro ali ječmen, za malo drugačno zelenje pa sama dodam nekaj semen sončnic, seme žametnic, redkvice ali kreše. 

Kako sejemo

  • Lončke napolnimo z zemljo. Globoke lončke tako, da seže zemlja 2 cm od vrha roba, plitve lončke, posode, pladnje, pa do vrha, ali pa po dnu razporedimo vato ali mah.
  • Zemljo (vato, mah) dobro namočimo. Seme posejemo zelo na gosto, tako da se zrna dotikajo. Prekrijemo s tankim slojem zemlje, potlačimo in zalijemo. Setve na mahu in vati ne pokrivamo s prstjo.
  • Za boljše ohranjanje vlage lahko čez lonček poveznemo prej preluknjano prozorno folijo.
  • Lončke, posodice postavimo na toplo in svetlo mesto.
  • Vsak dan poskrbimo, da je substrat vlažen, vendar ne premoker, saj bi seme začelo gniti.

!!galerija!!


Ko rastline vzklijejo 

  • Seme bo vzklilo že čez nekaj dni. Če smo lončke prej prekrili folijo, jo ob kaljenju odstranimo.
  • Ker rastlinice rastejo dobesedno pred našimi očmi, vsak dan lonček malo obrnemo, da preprečimo rast bilk samo v eno smer proti svetlobi.
  • Redno zalivamo in večkrat na dan rosimo z mlačno vodo.
  • Ne pozabimo, da je vse skupaj še lepše, če poskrbimo tudi za lep lonček. Če smo sejali v navadne plastične lončke, posodice, jih postavimo v okrasne lončke, ali pa jih preprosto ovijemo v lepo blago, papir, juto.


Nadaljnja nega

Da bo ozelenitev trajala čim dlje, poganjke, ko dosežejo višino 15 centimetrov prikrajšamo na 10 centimetrov. To najlaže storimo z ostrimi škarjami. Porezanih bilk ne zavrzimo, temveč jih uporabimo kot dodatek v solati, v smutijih, na obloženih kruhkih, sesekljane v že postreženi juhi, enolončnici.

Ko prva setev ozeleni, posejemo novo. Če redno sejemo v intervalih, bomo imeli vso zimo pomlad v dnevni sobi.

Posejte seme buč

Zimski čas je čas za kulinarične dobrote iz zimskih buč. Muškatne, hokaido, maslenke, se dobro skladiščijo v hladni kleti, njihova uporabnost pa nima meja. Da pa seme, ki ga nosijo v sebi, ne bi šlo v nič, ga posejte v lončke. Po zgoraj opisanem postopku, zelo na tesno, drugo zraven drugega, da bo setev res gosta in privlačna. Pred semenke čez noč namočite. Ne puščajte jih predolgo rasti, saj so sočni poganjki užitni in nadvse bogati z vitamini in minerali.

Sončnična semena

Sončnična semena so v marsikaterem gospodinjstvu stalnica. Kvalitetno seme iz ekološke pridelave ni zdrobljeno in dobro kali. Zato si zasejte kakšen lonček tudi s temi rastlinami. Zelo hitro klijejo in rastejo in kaj kmalu boste imeli na mizi lep aranžma. Tudi te poganjke pojejte.

Peške citrusov

Pozimi ne gre brez citrusov. Pomarančni sok za vitamine, limona z medom v raznih napitkih, grenivke za tiste, ki imajo raje grenko, mandarine za sladkosnede. Semena, ki so skrita v sočnem mesu, ponavadi zavržemo. Iz njih pa lahko ustvarimo prav lepo zeleno dekoracijo, le malo bolj potrpežljivi moramo biti, saj seme zelo dolgo klije. Seme speremo pod tekočo vodo in ga nekaj dni sušimo na zraku. Nato ga namočimo v toplo vodo, in ko se zunanji ovoj zmehča, tega odstranimo. Od tod samo sledimo napotkom setve, opisanim zgoraj. 

Kaj še lahko sejemo

Zagotovo ste že slišali za gojenje kalčkov in poganjkov – novodobni izraz za slednje je mikrozelenjava, iz različnih semen. 

In zakaj ne bi posodic, v katerih gojimo denimo krešo ali mikro brokoli, ki ju bomo, ko dovolj zrasteta, porezali in pojedli, postavili v lep dekorativni lonček na mizo ali polico. Sejete lahko še grah, fižol, čičerko, lečo, ki jih zagotovo imate v kuhinji. Zelenjava je lepa! Od vsega začetka, takoj ko pokuka kalček na prosto, pa vse dokler rastlina ne zaključi svojega poslanstva!

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE