Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Foto: Jože Suhadolnik/Delo

V Sloveniji dvig cen stanovanj nad povprečjem EU

Stanovanjske nepremičnine so se v prvem četrtletju na letni ravni v območju z evrom podražile za štiri, v EU pa za 4,5 odstotka. Na četrtletni ravni je bila podražitev v območju z evrom 0,4-odstotna, v EU pa 0,7-odstotna, je objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji so cene v letni primerjavi višje za skoraj šest odstotkov.

Cene stanovanjskih nepremičnin so se v prvem četrtletju na letni ravni najbolj zvišale na Češkem (+12,8 odstotka), v Litvi (+10,2 odstotka) in Latviji (+10,1 odstotka). Na Hrvaškem in v Italiji so medtem padle, in sicer za 0,4 oz. 0,1 odstotka.

Glede na predhodno, to je zadnje četrtletje lani, so se stanovanjske nepremičnine najbolj podražile na Češkem (+2,9 odstotka), Latviji (+2,8 odstotka) in na Švedskem (+2,5 odstotka). Najbolj so se pocenile na Malti (-5,4 odstotka), na Slovaškem (-2,4 odstotka) in na Cipru (-1,4 odstotka).

V Sloveniji so cene nepremičnin v prvem četrtletju glede na enako obdobje lani zrasle za 5,9 odstotka, na četrtletni ravni pa za 1,3 odstotka.

K. Ž./STA