Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Slovensko oblikovanje: Kauch - mehko zaobljene zofe

Nežno rožnata zofa z imenom Tulip, nekakšna kombinacija modernega in retra z mehkimi, čistimi linijami, ki jo je oblikovala industrijska oblikovalka Neli Fatorič, je vzbudila zanimanje širše javnosti. Kdo se skriva za imenom Kauch, za blagovno znamko, ki je to zofo poslala na trg, smo se spraševali. Za njo se je pojavila zofa Living Organic, nič manj zanimiva, a čisto drugačna, ta se zgleduje po naravi, ki jo posnema tako po barvi kot obliki.

Zgodba Kaucha se je začela pred štirimi leti, ko se je Luka Debevec odločil za samostojno pot. »Blagovna znamka Kauch se je rodila leta 2012, ko sem se po treh letih zaposlitve pri očetu podal na svojo pot. Vedno sem želel nekaj več, nekaj modernejšega, atraktivnejšega, nekaj, kar ima večjo dodano vrednost. Grafični oblikovalec Kristjan Pavlin, za katerega smo ravno takrat izdelali kavč, mi je pred­lagal, da naredimo novo blagovno znamko, novo ime, ki bo imelo večji poten­cial tudi v tujini,« se spominja Luka Debevec, ki je z oblazinjenim pohištvom tako rekoč odraščal. Odkar se spomni, se je potikal po očetovi delavnici. Tako je še zdaj, le da oblikovanje prepušča oblikovalcem, sam pa prevzema vlogo tehnologa. Pri delu izhaja iz več kot petindvajsetletne družinske tradicije in znanja tapeciranja notranjosti avtomobilov. Kot pravi, spremlja svetovne trende v oblikovanju, saj to za izdelke in kupce pomeni dodano vrednost, sicer pa za vsak izdelek želi, da je estetsko privlačen in funkcionalen, hkrati pa ga nadgradijo še s kakšnim posebnim elementom. Prav tako mu ni tuje sodelovanje z oblikovalci. Tako so nastali že prej omejena zofa Tulip in tabureji iCube z vgrajenim avdiosistemom, brezžično povezavo, USB-vtičem za polnjenje in drsno ploščico za upravljanje, oboje je oblikovala Neli Fatorič.

Poleg kavčev in drugih oblazinjenih kosov, ki nastajajo pod blagovno znamko, izdelujejo tudi sedežne garniture, narejene po meri. In kako poteka izdelava? Ko so načrti natančno narisani, se delo nadaljuje v proizvodnji, ki poteka na sedežu podjetja v Podplešivici pri Ljubljani. Osnova njihovih sedežnih garnitur je ponavadi lesena konstrukcija, le pri določenih izvedbah se odločijo za kovinsko. »Za leseno konstrukcijo uporabljamo poseben CNC-stroj, da je izdelava res natančna. Na konstrukcijo potem pritrdimo močne elastične trakove ali vzmeti, te pa prekrijemo s polnilom – peno. Za mehka sedišča se za polnilo uporablja tudi gosje perje. Naslednja faza je krojenje tkanine ali usnja in šivanje. Prevleke nato pritrdimo na ogrodje. Na koncu naredimo kontrolo celotnega izdelka, sledita pakiranje in priprava za dostavo,« opisuje postopek sogovornik, ki vidi prednost izdelave po meri v uporabi kakovostnejših materialov in pozornosti, ki jo lahko namenijo vsakemu detajlu posebej. Prav kakovost in slovenski izvor sta bistveni lastnosti, ki ju zahtevajo njihovi kupci, opaža Luka Debevec, zanj pa je največje zadovoljstvo občutek udobja, ko preskusi končani izdelek.

Aleksandra Zorko