Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Iskrin telefon del zbirke MoMA v New Yorku

Telefon ETA 80 (model 85) slovenskega oblikovalca Davorina Savnika je postal del zbirke Muzeja sodobne umetnosti v New Yorku (Museum of Modern Art, MoMA). Najbolj znan Iskrin telefon, ki je pred dvema letoma praznoval 30. obletnico, so nekoč imela skoraj vsa gospodinjstva. Ob tej priložnosti je bil tudi na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine na razstavi Iskra: neuvrščeno oblikovanje 1946–1990.

Omenjeni telefon oziroma njegov avtor je bil že pred leti nagrajen tudi s slovensko oblikovalsko nagrado, ki jo podeljuje Zavod Big v okviru Meseca oblikovanja, uvrstili so ga namreč v zbirko Brezčasno slovensko oblikovanje. S sprejetjem v zbirko MoMA je, kot pravijo v Muzeju za arhitekturo in oblikovnaje, še enkrat dokazal svojo mednarodno prepoznavnost.

S podobno uvrstitvijo se lahko pohvali še starosta slovenskega oblikovanja Niko Kralj, tudi njegov stol Rex najdemo v omenjeni zbirki.

A. Z.