Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Igor Modic
Foto: Igor Modic

Slovenija decembra z največjim padcem gradbenih del v EU

Obseg gradbenih del se je decembra v območju evra v primerjavi z novembrom skrčil za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,1 odstotka. Na letni ravni je obseg v območju evra upadel za 0,4 odstotka, v EU pa narasel za 1,4 odstotka. Tako na mesečni kot na letni ravni je med članicami največji padec beležila Slovenija, kažejo te dni objavljeni podatki Eurostata.

Območje evra je novembra na mesečni ravni beležilo 0,9-odstotno rast obsega gradbenih del, ki so v uniji isti mesec narasla za 0,7 odstotka. Na letni ravni je v območju evra novembra obseg gradbenih del upadel za 0,4 odstotka, v uniji pa narasel za 1,4 odstotka.

V celotnem letu 2015 je obseg gradbenih del v območju evra upadel za en odstotek, v EU pa je bil padec nekoliko manjši, in sicer 0,8-odstoten.

V primerjavi z novembrom je obseg gradbenih del decembra najbolj upadel v Sloveniji (-12,5 odstotka), Franciji (-1,6 odstotka) in na Nizozemskem (-0,9 odstotka). Največjo rast so beležile Romunija (+5,8 odstotka), Slovaška (+4,3 odstotka) in Švedska (+2,6 odstotka).

Prav tako je na letni ravni največji padec obsega gradbenih del beležila Slovenija, in sicer 9,3-odstoten. Po padcu so sledile Portugalska (-4,7 odstotka), Francija (-3,6 odstotka) in Nizozemska (-3,1 odstotka).

Največjo rast pa so v primerjavi z decembrom 2014 ustvarile Slovaška (+24,9 odstotka), Švedska (+15,2 odstotka) in Romunija (+13,9 odstotka).

K. Ž./STA