Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Slovenija decembra z največjim padcem gradbenih del v EU

Obseg gradbenih del se je decembra v območju evra v primerjavi z novembrom skrčil za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,1 odstotka. Na letni ravni je obseg v območju evra upadel za 0,4 odstotka, v EU pa narasel za 1,4 odstotka. Tako na mesečni kot na letni ravni je med članicami največji padec beležila Slovenija, kažejo te dni objavljeni podatki Eurostata.
Foto: Igor Modic
Foto: Igor Modic

Območje evra je novembra na mesečni ravni beležilo 0,9-odstotno rast obsega gradbenih del, ki so v uniji isti mesec narasla za 0,7 odstotka. Na letni ravni je v območju evra novembra obseg gradbenih del upadel za 0,4 odstotka, v uniji pa narasel za 1,4 odstotka.

V celotnem letu 2015 je obseg gradbenih del v območju evra upadel za en odstotek, v EU pa je bil padec nekoliko manjši, in sicer 0,8-odstoten.

V primerjavi z novembrom je obseg gradbenih del decembra najbolj upadel v Sloveniji (-12,5 odstotka), Franciji (-1,6 odstotka) in na Nizozemskem (-0,9 odstotka). Največjo rast so beležile Romunija (+5,8 odstotka), Slovaška (+4,3 odstotka) in Švedska (+2,6 odstotka).

Prav tako je na letni ravni največji padec obsega gradbenih del beležila Slovenija, in sicer 9,3-odstoten. Po padcu so sledile Portugalska (-4,7 odstotka), Francija (-3,6 odstotka) in Nizozemska (-3,1 odstotka).

Največjo rast pa so v primerjavi z decembrom 2014 ustvarile Slovaška (+24,9 odstotka), Švedska (+15,2 odstotka) in Romunija (+13,9 odstotka).

Komentarji