Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Roman Šipić/Delo
Foto: Roman Šipić/Delo

Gradbeništvo: Slovenija z največjim padcem v EU

Obseg gradbenih del se je oktobra v EU glede na september zvišal za 0,4 odstotka in v območju z evrom za 0,8 odstotka. Slovenija je na mesečni ravni zabeležila največji padec, ta je bil 6,8-odstoten. Gradbeništvo je sicer na letni ravni v EU beležilo 1,1-odstotno rast, v območju evra pa 2,2-odstotno, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

Oktobra je tako prišlo do popravka navzgor, potem ko se je obseg gradbenih del v EU septembra znižal za 0,1 odstotka, v območju evra pa za 0,8 odstotka.

Obseg gradbenih del na stavbah se je oktobra na mesečni ravni zvišal tako v območju z evrom kot EU, in sicer za 1,3 oz. en odstotek, medtem ko so se dela na gradbenih inženirskih objektih v območju z evrom zmanjšala za 1,2 odstotka in v EU za 2,4 odstotka.

Največjo rast obsega gradbenih del na mesečni ravni so zabeležile Švedska (+2,3 odstotka), Francija (+2,1 odstotka) in Nemčija (+1,7 odstotka), največji padec pa Slovenija (-6,8 odstotka), Madžarska (-3,8 odstotka) in Slovaška (-3,5 odstotka).

Na letni ravni pa se je v območju z evrom gradnja na stavbah povečala za 2,7 odstotka in v EU za 2,6 odstotka, medtem ko se je v državah z evrom gradnja na gradbenih inženirskih objektih povečala za 0,2 odstotka, v osemindvajseterici pa se je zmanjšala za pet odstotkov.

Največjo rast obsega gradbenih del na letni ravni sta zabeležili Švedska (+10,1 odstotka) in Nizozemska (+8,2 odstotka), medtem ko so imele največji padec Slovaška (-22,1 odstotka), Poljska (-18 odstotkov) in Bolgarija (-14 odstotkov). V Sloveniji se je gradbeništvo oktobra na letni ravni skrčilo za 12,5 odstotka.

K. Ž./STA