Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Med 50 največjimi gradbenimi koncerni v Evropi jih ima kar 13 sedež v Veliki Britaniji, sledijo Španci s sedmimi podjetji in Švedi s štirimi. - Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela
Med 50 največjimi gradbenimi koncerni v Evropi jih ima kar 13 sedež v Veliki Britaniji, sledijo Španci s sedmimi podjetji in Švedi s štirimi. - Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela

Največji evropski gradbinci z manjšimi prihodki, a v dobri kondiciji

Prihodki največjih gradbenih koncernov v Evropi so se lani nekoliko zmanjšali, prav tako je bila nižja njihova vrednost na borzi. Kljub temu so v dobri kondiciji, ugotavlja družba Deloitte. Dobički so se namreč povečali, tako da so posamezna podjetja lahko stabilizirala svoj finančni položaj.

Deloitte je zbral podatke o poslovanju 50 največjih gradbincev v Evropi in analiza je pokazala, da so vsi skupaj lani ustvarili 294,6 milijarde evrov prihodkov, kar je dva odstotka manj kot leta 2015. Njihova skupna vrednost na borzi se je sicer zmanjšala za pet odstotkov, vendar je vrednost večine gradbenih koncernov danes že višja kot pred krizo leta 2007.

Položaj evropske gradbene panoge ostaja stabilen na visokih ravneh, ugotavljajo avtorji pred kratkim objavljenega poročila z naslovom European Powers of Construction. Podjetja se vse bolj usmerjajo v internacionalizacijo. Tako je 20 največjih evropskih gradbincev lani že več kot polovico svojih prihodkov ustvarilo zunaj svojih domačih trgov.

Med 50 največjimi gradbenimi koncerni v Evropi jih ima kar 13 sedež v Veliki Britaniji, sledijo Španci s sedmimi podjetji in Švedi s štirimi. A največje gradbince v Evropi je mogoče najti v Franciji – francoski koncerni zasedajo prvo, tretje in peto mesto.

Francozi so lani ustvarili tudi najvišje prihodke in izkazali največjo vrednost na borzi. Po teh kazalnikih jim na drugem mestu sledijo Španci.

Največji gradbinec v Evropi je francoski koncern Vinci, ki je lani ustvaril 38,1 milijarde evrov prihodkov, sledita mu španski ACS (32 milijard evrov) in francoski Bouygues (31,8 milijarde evrov).

Na svetovni ravni prevladujejo kitajski koncerni: štirje največji gradbinci na svetu prihajajo s Kitajske, med 25 največjimi gradbenimi koncerni na svetu pa je sedem kitajskih. Sledijo Francozi in Japonci s po štirimi podjetji med prvo petindvajsterico.