Kolumna Jerneje Jošar: Cvetlice za naravne pripravke

Zdaj je čas, da na vrt posejete te tri zelo koristne rastline, uporabne tudi za naravne pripravke in zaščito pred boleznimi ter škodljivci.

Cvetje na zelenjavnem vrtu, na gredicah med zelenjavo, je še kako dobrodošlo. Ko pogledamo zelenjavni vrt, kjer ni cvetja, od daleč, je to več ali manj združba rastlin v zelenih odtenkih. A barve so še kako pomembne! Ne samo zato, da je pestrost na vrtu večja, in da naša duša zaigra ob pogledu na raznolikost in lepoto, ampak tudi zaradi čisto praktičnih stvari. Predvsem rdeča, oranžna in rumena barva cvetov privabijo na vrt opraševalce in tudi žuželke, ki se hranijo s škodljivci na zelenjadnicah. To pa še ni vse! Iz marsikatere cvetlice lahko pripravimo naravne pripravke za krepitev in zaščito pred boleznimi in škodljivci. Take, zelo koristne in enostavne za gojenje so tri enoletne cvetlice, kapucinka, žametnica in ognjič. Maja je pravi čas, da jih posejemo na vrtove, ali pa posadimo na prosto že sadike.

PREBERITE ŠE: SETVENI KOLEDAR – MAJ 2024

Kdaj sejemo

Sama spomladi ne pretiravam z debelino zastirke, da seme, ki se je zasejalo prejšnje leto, lažje vzklije.

Vse tri cvetlice lahko sejemo že aprila, a ne na prosto, ampak v lončke, ki jih imamo v notranjem prostoru. Maja jih presadimo na prosto ali pa sejemo neposredno na vrtne gredice. Ko jih imamo enkrat v vrtu, lahko same poskrbijo za svoje potomstvo. Cvetove pustimo tako dolgo, da oblikujejo seme, ki pade na tla. Sama spomladi ravno zaradi tega ne pretiravam z debelino zastirke, da seme, ki se je zasejalo prejšnje leto, lažje vzklije. V tem času je moj vrt že poln ognjiča.

Kje naj bo njihov prostor

Če se na gredicah zasejejo same, jih tam kar pustimo. Če jih je preveč na kupu, pa mlade rastlinice presadimo. Sadimo jih vsepovsod, kamorkoli, med zelenjavo. Upoštevamo razdaljo med rastlinami, oziroma kakšno sadiko vrtnine izpustimo in prostor namenimo cvetlici.

Uporabnost žametnice

Nekateri žametnici, ki je dobila takšno ime, ker cvetni listi spominjajo na žamet, pravijo tudi smrdljivka. Hm, kako različni smo si, meni je namreč njihov značilen vonj prijeten. Morda zato, ker vonj povezujem s spomini na lepo otroštvo … A ravno ta vonj je kriv, da rastlina kot magnet privlači polže. Zato lahko to izkoristimo in jo imamo na vrtu kot vabo. A pozor, če smo zjutraj prepozni z obiskom vrta, nas pričaka nezavidljiv prizor, do tal požrte žametnice, polžev pa nikjer. Koreninski izločki žametnic zavirajo rast plevela, cela rastlina pa odganja mrčes in škodljivce.

Čaj iz listov in cvetov uporabljamo proti ušem, talnim škodljivcem in glivam. Prevrelka pa oslabi rast koreninskih plevelov, kot so slak, pirnica, regačica, petoprstnik. Nabiramo jo od maja do prve slane.

  • Čaj

Pest listov in cvetov žametnice prelijemo z 1 l vrele vode. Precedimo. Škropimo po napadenih rastlinah in po tleh. Čaj shranimo v temne stekleničke v temen in hladen prostor.

  • Prevrelka

500 g cele rastline namočimo v 5 l vode in postavimo na toplo mesto. Vsak dan premešamo. Pripravek je nared, ko rastlinski deli potonejo, tekočina pa se preneha peniti. Vse skupaj nato precedimo. Razredčimo z vodo 1 : 10 in zalivamo po tleh. 

  • Zanimivost

Mladi lističi imajo ne samo specifičen vonj, ampak tudi okus. Nasekljane lahko dodamo raznim pomakam, namazom, solati. Začnite z manjšimi količinami, da se navadite na okus. Sama sem jih prvič jedla »po pomoti«, ko sem skupaj z listi rukole odrezala še listič žametnice in jih nasekljala na solato. 

!!galerija!!


Uporabnost ognjiča

Polžev in uši bo na vrtu manj, če med zelenjavo posejemo ognjič.

Ognjič, uporaben v kozmetiki in zdravilstvu, je stalnica naših vrtov. Rastlina odganja polže in uši. Prevrelko in čaj iz ognjiča uporabljamo za krepitev rastlin. Dobrodejno dene tudi tlom – pomaga jih ohranjati rodovitna in zdrava. Za pripravke nabiramo celo rastlino od junija do prve slane.

  • Čaj

Pest listov in cvetov ognjiča prelijemo z 1 l vrele vode. S precejeno tekočino škropimo po rastlinah in po tleh. Čaj shranimo v temne stekleničke v temen in hladen prostor.

  • Prevrelka

500 g cele rastline (listi, cvetovi, korenine) namočimo v 5 l vode in postavimo na toplo mesto. Vsak dan premešamo. Pripravek je nared, ko rastlinski deli potonejo, tekočina pa se preneha peniti. Vse skupaj nato precedimo. Razredčimo z vodo 1 : 10 in zalivamo po tleh. 

  • Zanimivost

Nekaj cvetnih lističev, dodanih med kuhanjem riža, bo le tega rahlo obarvalo. 

Uporabnost kapucinke

Kapucinke, katerih rast je plazeča, izkoristite kot podrast pod paradižnikom.

Kapucinke se zadnja leta, ko so poletja tako zelo vroča, razbohotijo šele proti koncu poletja in v jeseni. Rastline, katerih rast je plazeča, izkoristite kot podrast pod paradižnikom. Pokrila bo tla, hkrati pa paradižnik varovala pred škodljivci in privabljala opraševalce.

Pripravek iz kapucink deluje proti listnim ušem, bolhačem, koloradskemu hrošču in gosenicam kapusovega belina, kapusovega molja in paradižnikovega molja. Za pripravke nabiramo liste ali cele poganjke od junija do prve slane.

  • Čaj

Liste in poganjke, narezane na manjše kose, prelijemo s toliko vrele vode, da jih pokrijemo. Rastlinski deli ne smejo plavati v vodi. Pustimo stati 10 - 15 minut. Nato precedimo in stisnemo maso. Koncentrat hranimo v temnih posodah na hladnem in temnem. 

  • Zanimivost

Mesnati in sočni listni peclji, dokaj veliki okroglasti listi in lepi cvetovi so užitni in uporabni kot dodatek solatam, sendvičem, namazom, pomakam. Iz njih lahko naredimo pesto. Popke in plodove pa shranimo v kis ali slanico. 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE