Dogodki: november 2018

 15. 11. 2018 ob 19. uri

Na razstavi Pečeno pohištvo

Projekt Pečeno pohištvo je ideja o samoproizvodnji materiala, iz katerega bi se lahko na standardne načine izdelovalo pohištvo. Na razstavi, ki se bo odprla v četrtek, 15. novembra, ob 19. uri, ogledati pa si jo bo mogoče vse do 24. februarja prihodnje leto, se bodo predstavljali eksperimenti z odpadno plastiko – različni vzorci pečenih plošč, nastalih v opekaču in primeri njihove uporabe. Avtorici razstave, oblikovalki Nuša Jelenec in Nina Mršnik, že nekaj časa delata z ogromnim opekačem, ki jima omogoča topljenje HDPE-plastike v plošče, primerne za izdelavo produktov. Razstava bo na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Preberite več
 9. 11. 2018 ob 17. uri

Dan odprtih vrat dveh Marlesovih pasivnih hiš

Konec tedna bosta v sklopu Dnevov pasivne hiše 2018, ki jih organizira Konzorcij pasivna hiša v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani in Eko skladom, med drugim na ogled tudi dve pasivni hiši podjetja Marles. V petek, med 17. in 20. uro, bo v Radomljah pri Ljubljani na ogled pasivna hiša Veritas s sistemom pametnega upravljanja, v soboto, med 10. in 13. uro, pa si boste lahko ogledali pasivno hišo v Črenšovcih v Prekmurju. Za obe hiši je bila pridobljena subvencija Eko sklada. Na obeh lokacijah bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiš je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 24. 10. 2018 ob 17. uri

Izmenjava oblačil

Na Waldorfski šoli v Ljubljani (Streliška 12, v jedilnici), bo v sredo, 24. oktobra, med 17. in 19. uro potekala izmenjava oblačil za odrasle. Dogodek je odlična priložnost, da zamenjate stara oblačila, ki jih ne nosite več, z novejšimi, bolj všečnimi. Prinesete lahko tudi obutev, modne dodatke in hišni tekstil. Pomembno je, da s seboj prinesete sezoni primerne kose oblačil. Vstopnina je tri evre na osebo, ki menja oblačila.

Preberite več
Teden brezplačnega energetskega svetovanja 14. 10. 2018 ob 00. uri

Teden brezplačnega energetskega svetovanja

Med 14. in 21. oktobrom se lahko z neodvisnimi energetskimi strokovnjaki mreže ENSVET in EKO SKLAD posvetujete o energetskih rešitvah in tako poskrbite za varčen dom in znižanje svojih stroškov. Posveti bodo potekali v izbranih trgovskih centrih. Termine brezplačnega svetovanja najdete na spletni strani Eko sklada.

Preberite več
 13. 10. 2018 ob 16. uri

Noč netopirjev na gradu Rihemberk

Na gradu Rihemberk nad Branikom bo v soboto, 13. oktobra, Noč netopirjev, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev. Dogodek se bo začel ob 16.30 s pohodom izpred Kulturnega doma v Braniku na grad. Ob 17. uri bo raziskovalec netopirjev dr. Klemen Koselj na predavanju »Netopirji – nočni pomagači, kako dolgo še?« razkril nenavadno življenje teh sesalcev. Na gradu Rihemberk so doslej opazili kar 11 vrst netopirjev, med njimi veliko število močno ogroženih velikih podkovnjakov in vejicatih netopirjev. Predavanju bo sledil ogled večernega izletavanja netopirjev, ki se z gradu odpravljajo na lov. S posebnimi napravami, ultrazvočnimi detektorji, bo moč prisluhniti netopirskemu oglašanju. Udeleženci naj s sabo prinesejo ročne svetilke. Zaradi lažje organizacije je obvezna prijava na grad.rihemberk@gmail.com ali 051 201 910.

 13. 10. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše v Horjulu

To soboto si bo v Horjulu pri Ljubljani mogoče ogledati že vseljeno tehnološko dovršeno hišo R Individual podjetja Marles. Hišo odlikujejo drzna zasnova, sodobna tehnologija in energijska učinkovitost. Arhitektura je prilagojena zahtevi po medsebojno dobro povezanih prostorih, njihovi velikosti in dinamičnosti. Bivalni prostori so svetli in izčiščeni, interjer pa je zasnovan iz naravnih materialov, med katerimi prevladuje les. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja, ter lastniki, ki bodo z vami delili svoje izkušnje o bivanju v hiši. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 13. 10. 2018 ob 10. uri

Na ogled Lumarjeva hiša v Murski Soboti

To soboto bo v Murski Soboti potekal dan odprtih vrat pritlične hiše Terra-R 131 podjetja Lumar. Hiša je razdeljena na dva dela, in sicer na enovit odprt bivalni del ter diskretno ločen spalni krak. Koncept nizanja bivalnih in spalnih prostorov okoli osrednjega terasnega dela ali atrija ustvarja idealne bivalne pogoje za kakovostno družinsko druženje. Hiša z vgrajenim sistemom prezračevanja izpolnjuje tudi pogoje Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev, toploto za ogrevanje in pripravo tople vode pa zagotavlja toplotna črpalka zrak-voda. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo predstavili konstrukcijske sisteme in tehnologijo gradnje, ogrevanje in prezračevanje ter odgovarjali na vaša vprašanja, za več informacij iz prve roke pa bodo na voljo tudi lastniki hiše. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 13. 10. 2018 ob 08. uri

Delovna akcija na Veliki planini

Na Veliki planini se poslavljajo od poletja z delovno akcijo Pobiranje kamnov, s katero se bodo pripravili na novo smučarsko in sankaško sezono. Delovna akcija bo potekala v soboto, 13. oktobra. Zbrali se bodo ob 8.30 uri pri spodnji postaji nihalke, nato pa ob 9. uri z nihalko odšli na Veliko planino. Konec akcije bo ob 14. uri v gostišču Zeleni rob, kjer bo topla malica. Vsi udeleženci bodo prejeli brezplačno dnevno smučarsko vozovnico za zimsko sezono 2018/2019. Udeležbo sporočite na info@velikaplanina.si ali po telefonu 051/341-406.

Preberite več
 10. 10. 2018 ob 09. uri

Festival invazivnih rastlin

Na Stritarjevi ulici v Ljubljani bo v sredo, 10. oktobra, med 9. in 18.30 uro potekal Festival uporabe invazivnih rastlin. Obiskovalci festivala se bodo seznanili z invazivnimi tujerodnimi rastlinami ter načini, kako jih prepoznati, odstraniti in predelati. Skupaj bodo nato izdelali tudi tipografski plakat, barvali tekstil in ustvarjali z materialom iz invazivnih rastlin. Festival je namenjen tako otrokom kot odraslim. Obiskovalci se lahko udeležijo tudi strokovnega posveta o invazivnih tujerodnih rastlinah, ki bo ob 13. uri v Veliki sejni dvorani Mestne hiše. Na njem bodo predstavili problematiko invazivnih tujerodnih rastlin, projekta ARTEMIS in APPLAUSE, se dotaknili ekonomskih učinkov invazivnih tujerodnih rastlin ter predstavili krožni poslovni model projekta APPLAUSE.

Preberite več
 8. 10. 2018 ob 00. uri

Raziskovanje in ustvarjanje ob 15. obletnici Oloop

Ob 15. obletnici oblikovalskega kolektiva Oloop njegove ustanoviteljice, Tjaša Bavcon, Jasmika Ferček in Katja Burger, vabijo na eksperimentalni projekt Med znotraj in zunaj, ki poteka do 21. oktobra 2018 v Galeriji DLUL v Ljubljani. Obiskovalci bodo skupaj z oblikovalkami iz skupine Oloop ter z gostujočimi ustvarjalkami raziskovali vloge tekstila: tekstil kot ovoj, membrana, zastor, fasada med svetom in nami, profesionalno in zasebno. Povabljene umetnice s plesnega, slikarskega in glasbenega področja bodo raziskovanje oplemenitile z delavnicami imenovanimi Estetski odziv. Pri projektu se bodo pridružile ustvarjalke: ameriška oblikovalka tekstila Liz Collins iz New Yorka, vokalistka in performerka Irena Zagoričnik Tomažin, koreografinja, plesalka in učiteljica joge Valentina Čabro, slikarka Joni Zakonjšek in kustosinja razstave Barbara Predan. Vsi dogodki in delavnice so brezplačne in odprti za najširšo javnost.

Preberite več
 6. 10. 2018 ob 08. uri

Star papir za živali

Društvo za zaščito živali Ljubljana v soboto, 6. oktobra, od 8. do 18. ure, organizira 22. akcijo zbiranja starega papirja. Poleg papirja bodo pred Centrom Interspar Vič zbirali tudi hrano in potrebščine za živali (odeje, rjuhe, brisače, posodice, igrače, povodce, ovratnice, oprsnice, plenične podloge, mleko za mačje in pasje mladiče, hrano za pse in mačke, sredstva za zatiranje bolh in klopov, sredstva za zatiranje notranjih zajedavcev, razkužila, rokavice za enkratno uporabo, sanitetni material in zdravila). Z zbranimi sredstvi bodo lahko organizirali delavnice in financirali operacije za živali v zavetiščih. Na prireditvi bo tudi društvena stojnica, kjer bo vsak nakup dobrodelen. Prostovoljci bodo odgovarjali tudi na vprašanja o živalih, njihovi oskrbi in zaščiti.

Preberite več
 4. 10. 2018 ob 16. uri

Sadjarska razstava v knjižnici Mozirje

Sadjarsko društvo Franca Praprotnika Mozirje v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Mozirje, nekaterimi društvi in osnovnimi šolami organizira od 4. do vključno 8. oktobra že osmo sadjarsko razstavo. Na prireditvi v galerijskih prostorih Osrednje knjižnice v Mozirju, ki je del prizadevanj za ohranitev kmečkih sadovnjakov in genskega bogastva starih sort sadja, bodo na ogled stare sorte jabolk in hrušk iz kmečkih sadovnjakov, novejše sorte jabolk in hrušk iz vrtnih sadovnjakov, perspektivne sorte najnovejših sort jabolk in hrušk iz sadnega izbora za Slovenijo in izdelki iz domače predelave sadja.

Preberite več
 2. 10. 2018 ob 00. uri

Razstava lesenih objektov

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je do 23. oktobra 2018 na ogled razstava z naslovom Habitat: Les 5.0. gradnja, arhitektura, dizajn, na kateri so na ogled kakovostni leseni objekti, tako stanovanjski kot tudi javni in poslovni, z inovativno arhitekturno zasnovo v povezavi s trajnostnimi vrednotami in sonaravnimi principi. Na ogled so objekti, ki so nastali v različnih podjetjih, kot so Riko hiše, Ekoart, Lumar, Rihter ... Razstava sodi v sklop aktivnosti promocije lesa v letu 2018, nastala pa je pod okriljem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in javne agencije Spirit Slovenija ter pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana.

Preberite več
 28. 9. 2018 ob 10. uri

Tropski svet – razstava eksotičnih živali in rastlin

Društvo Biodiversium, društvo za varovanje narave, med 28. septembrom in 14. oktobrom 2018 na Ljubečni prireja razstavo eksotičnih živali in rastlin. Poleg številnih rastlin, ki bodo imitirale različne ekosisteme celega sveta, bo na ogled več kot sto tropskih metuljev, več kot 30 vrst posnemalcev, hroščev, bogomolk in ostalih žuželk. Družbo jih bomo delali orjaški pajki, škorpijoni in železne kačice. Na razstavi pa ne bodo manjkali predstavniki vretenčarjev, kot so dvoživke, plazilci, med njimi želve, kače in kuščarji, ptice in sesalci. Poleg razstave obiskovalce čaka tudi bogat spremljevalni program, in sicer različne ustvarjalnice in naravoslovne delavnice ter predavanja.

Preberite več
 27. 9. 2018 ob 16. uri

Pridite na čaj

V Biotehniškem centru Naklo pripravljajo delavnice s področja zeliščarstva. Delavnice oziroma predavanja vodi Jožica Bajc Pivec, zeliščarka iz Zeliščarske domačije Pivec. 27. septembra bo od 16. do 20. ure potekala delavnica na temo čaja. Najbolj pogost način uporabe zdravilnih zelišč je v obliki čaja. Kako ga pravilno pripraviti, da bo njegov učinek najboljši. Vsi udeleženci delavnice, ki stane 29 evrov, bodo poleg novega znanja okušali različne vrste čajev. Na delavnico se lahko prijavite na številki 080 3900 ali elektronskem naslovu tecaji@bc-naklo.si.

Preberite več
Vrtnarska hiša 22. 9. 2018 ob 09. uri

Dan odprtih vrat v Vrtnarski hiši na Rudniku

To soboto dopoldan bo v Vrtnarski hiši na Rudniku v Ljubljani potekal dan odprtih vrat, kjer bodo na voljo ekološka semena in čebulice česna in čebule, čudovit izbor spomladi cvetočih čebulnic - tulipanov, narcis, lukov ter pestra izbira trajnic z novitetami, jagodičje ... Z vami bodo tudi številni strokovnjaki, med drugim mojstrica vrtnarjenja Jerneja Jošar, eden največjih slovenskih poznavalcev trajnic Matic Sever, avtorica vrtnarskega priročnika Permakulturni vrt in lastnica podjetja Gajin vrt Bojca Januš ter mnogi drugi. Obisk dogodka je brezplačen.

Preberite več
 22. 9. 2018 ob 08. uri

Razstava buč

V arboretumu Volčji Potok v soboto, 22. septembra, pripravljajo razstavo buč. Obiskovalci bodo lahko spoznali tri bučne družine: Novak, Hribar in Kuhar. Prihajajo iz okolice Kamnika in so redni gosti v Arboretumu. Najraje se zadržujejo v bližini cvetočih avtomobilov, njihovi otroci pa so zelo navihani in radi nagajajo, so sporočili iz Arboretuma.

Preberite več
 10. 9. 2018 ob 20. uri

Razstava Fokus na modernizmu: Arhitektura Novega Sada 1950–1970

Drevi ob 20. uri bo v galeriji Dessa otvoritev razstave z naslovom Fokus na modernizmu: Arhitektura Novega Sada 1950–1970. Razstava predstavlja izbrane arhitekture visoke gradbene kakovosti in estetskih vrednosti iz obdobja, ki je bilo dolgo zanemarjeno tako s strani javnosti kot strokovnih krogov. A vendar je to ključno obdobje razvoja arhitekturne discipline, ki je vzpostavila podlago za sodobno urbanistično matrico, v katero so vtkana inventivna dela modernizma. Avtorji koncepta in kustosi razstave, ki bo na ogled do 27. septembra, so: Relja Ivanić, dr. Aleksandar Bede, Andrea Tamaš Dačić, Slobodan Jović, dr. Dragana Konstantinović, Maja Momirov in Andrej Strehovec.

Preberite več
 8. 9. 2018 ob 10. uri

Razstava tropskih metuljev

V Arboretumu Volčji Potok poteka razstava tropskih metuljev. Metulji spadajo med najlepše in najbolj priljubljene skupine žuželk. Vsi, ki želite kaj več izvedeti o teh lepih žuželkah, se lahko udeležite vodenega ogleda, ki bo v soboto, 8. septembra, ob 10. uri. Razstava pa je na ogled še vse do 23. septembra 2018.

Preberite več
 1. 9. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat v sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije

V sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici bo v soboto, 1. septembra, dan odprtih vrat. Ob 10. uri bo predavanje agronomke Jerneje Jošar, tudi kolumnistke naše spletne strani, z naslovom Sadno drevje in jagodičje v domačem vrtu. Sledili bodo strokovno vodeni ogledi sadovnjaka in ogled razstave zgodnjih sort jabolk. Možen bo tudi nakup jabolk, pridelanih v sadovnjaku. Do njega se (iz ljubljanske smeri) pripeljete po regionalni cesti mimo Domžal proti Lukovici in v vasi Šentvid zavijete levo, proti gradu Brdo, ki je dobro viden s ceste. Za dodatne informacije lahko pokličete na številki 01 28 05 138, 01 72 36 733 in 031 537 449.

Preberite več
 25. 8. 2018 ob 22. uri

Poslušanje volkov v naravi

Ste že kdaj slišali, kako se oglašajo volkovi v naravi? Na Cerkniškem jezeru v sodelovanju z lovsko družino Grahovo, boste v soboto, 25. avgusta, ob 22. uri, lahko poslušali in opazovali največje zveri iz družine psov. S parkirišča pred barom Grča v Martinjaku bo do lokacije, kjer bivajo volkovi, vodil Miro Kunstek. S seboj morate vzeti topla oblačila, primerno obutev ter naglavno svetilko. Poslušanje volkov bo trajalo pozno v noč. Več informacij lahko dobite na telefonski številki 041 632 153 ali elektronskemu naslovu krizna_jama@yahoo.com.

Preberite več
 11. 8. 2018 ob 10. uri

Svetovni dan slonov v ZOO Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje praznovanju Svetovnega dneva slonov, ki ga obeležujemo 12. avgusta. Zato bodo to soboto in nedeljo med 10.00 in 12.00 ter med 16.00 in 18.00 uro pripravili poseben program spoznavanja in opazovanja teh kopenskih velikanov, ki je namenjen vsem obiskovalcem. Spoznali boste največjo damo Slovenije – slonico Gango, se udeležili ustvarjalnic in se pomerili v slonjih igrah.

Preberite več
 5. 8. 2018 ob 10. uri

Na ogled interaktivni paviljon Čebelji svet

Do 6. septembra je v avli Slovenskega etnografskega muzeja na ogled interaktivni paviljon Čebelji svet. Obiskovalci lahko v njem na interaktiven način doživijo svet čebel, si s pomočjo virtualne resničnosti približajo čebele, se z njimi fotografirajo, poslušajo njihovo brenčanje, vonjajo propolis ter spoznajo marsikaj zanimivega iz sveta čebel.

Preberite več
 26. 6. 2018 ob 17. uri

Arhitekturna razstava o Vurnikovem trgu in knjižnici

V novi radovljiški knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica od 26. junija do 30. septembra poteka arhitekturna razstava o nastajanju Vurnikovega trga in knjižnice. Knjižnico so začeli graditi leta 2011, selitev pa je potekala letos spomladi.

Preberite več
 9. 6. 2018 ob 10. uri

Teden risov v ZOO Ljubljana

Mednarodni dan risov, ki ga obeležujemo 11. junija, bodo v Živalskem vrtu Ljubljana obeležili kot Teden risa. Pripravili so zanimive dogodivščine, ki bodo potekale ob prenovljeni ogradi risov v zgornjem delu živalskega vrta, in sicer od sobote, 9. junija, do nedelje, 17. junija 2018.

Preberite več
 8. 6. 2018 ob 18. uri

Slovenski dan vrtnic

Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije in Arboretum Volčji Potok tudi v letošnjem letu vabita na družabni dogodek posvečen vrtnicam. Vrtnice, ki so jih v Arboretumu sadili za kongres, bodo letos v svojem tretjem letu, v katerem dosežejo polno višino in razcvet. Če bo vreme sodelovalo, bodo lepše kot kdajkoli doslej. Letošnji program bo najprej posvečen vsem posebnim vrtnicam v spodnjem rozariju, kjer si jih bo mogoče ogledali pod strokovnim vodstvom.

Preberite več
 5. 6. 2018 ob 09. uri

Dan odprtih vrat Agencije Republike Slovenije za okolje

Ob jutrišnjem Svetovnem dnevu okolja se boste lahko seznanili, kako Agencija Republike Slovenije za okolje spremlja stanje okolja: z opazovanjem in napovedovanjem vremena, s spremljanjem vodnih teles in napovedovanjem poplav, z delom seizmologov ter si ogledali umerjevalni in biološki laboratorij ter računalniški center. Vodeni ogledi bodo potekali ob 9., 12. in 14. uri. Prijava je možna na elektronski naslov andrej.vuga@gov.si in na telefonsko številko 01/478 40 27 do 4. junija 2018.

Preberite več
Za objavo_a.jpg 2. 6. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove nizkoenergijske hiše

To soboto, med 10. in 14. uro si boste v Šentilju nad Turjakom (občina Mislinja na Koroškem) lahko ogledali visokoučinkovito nizkoenergijsko Marlesovo hišo zgrajeno na ključ. Ogled je brezplačen, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
 30. 5. 2018 ob 12. uri

Postanite znanstvenik - opazujte rast ivanjščic

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se bo v sredo, 30. maja, ob 12. uri, začel projekt "Noč ima svojo moč" z vseslovenskim eksperimentom "sejanje ivanjščic". Namen projekta, ki ga vodijo Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Štefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije, je približati znanost ljudem. S sejanjem semen ivanjščic in opazovanjem ter beleženjem njihove rasti lahko postanete raziskovalec in dobite vpogled v delo znanstvenikov.

Preberite več
 24. 5. 2018 ob 16. uri

Delavnica izdelave naravnih repelentov

V Biotehniškem centru Naklo v četrtek, 24. maja, ob 16.30 uri pripravljajo delavnico izdelave naravnih repelentov (zaščita pred komarji in klopi), ki jo bo vodila Maja Vodan. Repelenti proti pikom žuželk in klopov bodo brez umetnih sestavin, vsebovali bodo eterična olja, rastlinska olja in hidrolate. Cena delavnice je 55 evrov, primerna pa je tudi za začetnike. Na delavnico se lahko prijavite na tecaji@bc-naklo.si ali na številko 080 3900.

Preberite več
 19. 5. 2018 ob 10. uri

Hotel za samotarske čebele

Ob svetovnem dnevu čebel bodo v Živalskem vrtu Ljubljana odprli hotel za samotarske čebele in druge divjinske živali. Svetovni dan čebel ni le praznik ene – kranjske čebele. V Sloveniji živi še okrog 550 vrst samotarskih čebel in čmrljev, ki so veliko manj poznani, a nič manj pomembni opraševalci kulturnih in drugih rastlin. Vodenje po hotelu in predstavitev knjige Svet čebel, ki jo je napisal Ivan Esenko, bo potekalo v soboto, 19. maja, in nedeljo, 20. maja med 10. in 13. uro ter 14. in 18. uro.

Preberite več
 18. 5. 2018 ob 09. uri

Svetovni dan čebel v Mariboru

V Mariboru, v petek, 18. maja, na Trgu Leona Štuklja od 9. ure dalje pripravljajo velik čebelarski dogodek. Ker brez čebel ni življenja, so Čebelarska zveza društev Maribor, Zavod za turizem Maribor-Pohorje, Čebelarsko društvo Peter Močnik, Mestna občina Maribor in Zadruga za razvoj čebelarstva pripravili dogodek Svetovni dal čebel. Na njem bodo čebelarji predstavili odličen slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, postavili bogato čebelarsko tržnico, razstavo čebelarskega orodja, predstavili delo čebelarja in točenja medu.

Preberite več
 12. 5. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše v Radomljah

To soboto, 12. maja, si bo v Radomljah mogoče ogledati individualno zasnovano tehnološko napredno hišo podjetja Marles. Ogled je brezplačen, nanj pa se lahko prijavite na številki 02/429 45 00 ali po elektronski pošti na info@marles.com.

Preberite več
 9. 5. 2018 ob 16. uri

Naučite se načrtovati vrt

Že veste kako načrtovati svoj vrt? V Biotehniškem centru Naklo bo 9. in 10. maja, od 16. do 20. ure, potekal tečaj, na katerem boste lahko izvedeli, kako se pristopi k načrtovanju vrta, kaj je pri tem pomembno, kako razmeščamo in nameščamo okrasne rastline ... Tečaj stane 75 evrov, potrebne pa so predhodne prijave do 7. maja, in sicer na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 8. 5. 2018 ob 17. uri

Homeopatija za rastline

Biotehniški center Naklo 8. maja, od 17. do 20. ure, vabi na delavnico Homeopatija za rastline. Na delavnici, ki stane 25 evrov, boste spoznali pripravo sonaravnih pripravkov za varstvo rastlin. Napotke bo delila Bojca Januš. Na delavnico se je treba prijaviti do 7. maja, na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 30. 4. 2018 ob 10. uri

Kaj se skriva na travniku?

V naravoslovni sobi Centra TNP Bohinj, v Stari Fužini, bo v ponedeljek, 30. aprila, ob 10. uri potekala delavnica Pisani pomladni svet. Otroci bodo raziskovali, kaj se skriva na travniku, ob jezeru in pod drevesom. Drobne živali in cvetlice pa si bodo ogledali tudi pod lupami v naravoslovni sobi Centra TNP Bohinj. Otroci naj bodo primerno obuti in oblečeni za delo na terenu. Na delavnico se prijavite vsaj en dan prej na info.bohinjka@tnp.gov.si ali po telefonu: 04 5780 245.

Preberite več
 27. 4. 2018 ob 10. uri

Otroška delavnica z mlinčki

Center Triglavski narodni park Bohinj, v Stari Fužini, v petek, 27. aprila, ob 10. uri, organizira delavnico »Mlinček« za otroke. Z vodnimi kolesi ali mlini so naši predniki uporabljali moč in energijo, ki so jim jo nudile naše reke. Najbolj pogosto so bili vgrajeni v mline in žage. V Stari Fužini sta še vedno delujoča mlin in žaga, ki izkoriščata vodni potencial Mostnice. Otroci so tudi že nekoč postavljali mlinčke na domače potoke in opazovali, kako se vrtijo. Na delavnico se je treba prijaviti vsaj en dan prej, na info.bohinjka@tnp.gov.si ali telefonsko številko 04 5780 245.

Preberite več
 25. 4. 2018 ob 14. uri

Dan odprtih vrat v Biotehniškem centru Naklo

Biotehniški center Naklo v sredo, 25. aprila, od 14. do 19. ure odpira svoja vrata. Na dnevu odprtih vrat si boste lahko ogledali projektne naloge dijakov in študentov, se posvetovali glede zasaditve balkonskega cvetja in se udeležili treh brezplačnih predavanj. Ob 16. uri bo predavanje o nasledstvu na družinskih kmetijah, ob 17. uri bo predavanje Ker ljubimo zeleno in ob 18. uri o gorenjskem naglju.

Preberite več
 21. 4. 2018 ob 09. uri

Cvetlični sejem za pomoč čebelam

Mestna občina Ljubljana in družba BTC v okviru projekta Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto, 21. aprila na Tržnici BTC organizirata cvetlični sejem ob dnevu Zemlje. Sejem bo potekal od 9. do 13. ure.

 21. 4. 2018 ob 09. uri

Dan odprtih vrat v Vrtnarski hiši na Rudniku

Cvetličarna in Trajnice Carniola vabita v Vrtnarsko hišo na Rudniku na dan odprtih vrat, ki bo v soboto, 21. aprila, od 9. do 14. ure. Obiskovalcem se bodo predstavili Risto Pecev, glavni pek v pekarni Art Bread, ki peče kruh iz počasi vzhajanega testa; slovenska blagovna znamka Rožma, ki v svoje produkte vključuje zelišča; Katja Puncer, strokovnjakinja za česen iz šparglje iz podjetja Aspega; Petra Jerič, oblikovalka, ki je v privlačno podobo zavila že mnoge romane in priročnike; Aleka Šiplič, strokovnjakinja iz prekmurskega podjetja Ograček; Jerneja Jošar, cvetličarka in mojstrica vrtnarjenja; ter Matic Sever iz podjetja Trajnice Carniola in eden največjih slovenskih poznavalcev trajnic.

Preberite več
 20. 4. 2018 ob 18. uri

Muzejski večer o varstvu ogroženih rastlin

Slovenski planinski muzej v Mojstrani v petek, 20. aprila ob 18. uri, vabi na muzejski večer Varstvo zavarovanih in ogroženih rastlin ter primer prakse, ki se izvaja pri velikonočnici. Predavanje organizirata Zavod RS za varstvo narave in Turistično olepševalno društvo Ponikva, ki skrbi za rastišče velikonočnice v Boletini.

Preberite več
 14. 4. 2018 ob 13. uri

Tečaj masaže psov

Mr. Pet Celovška organizira tečaj masaže psov, ki bo 14. aprila ob 13. uri. Tečaj bo vodila Breda Kralj. Pasja masaža je odličen način za krepitev vezi med psom in skrbnikom, ki bo poleg skupnega sproščanja tudi povečal zaupanje, vodljivost in osredotočenost kužka. Cena dvournega tečaja je 20 evrov, prijave pa sprejemajo na spletni strani Mr. Pet. Dodatna vprašanja lahko pošljete na info@mrpet.si.

Preberite več
 12. 4. 2018 ob 16. uri

Kako zasaditi visoko gredo?

V Biotehniškem centru Naklo bo 12. aprila, od 16. do 20. ure, potekal tečaj o zasaditvi visokih gred in njihovi uporabi v vrtnarski praksi. Na tečaju, ki stane 25 evrov, se boste seznanili, kako poteka priprava tal, zasaditev in izbor primernih rastlin ter oskrba rastlin v času vegetacije. Tečaj je primeren tudi za tiste, ki razmišljajo o postavitvi visokih gred na balkonu ali terasi. Prijave sprejemajo na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 10. 4. 2018 ob 18. uri

Predavanje: Bolezni in škodljivci rastlin

Klub Gaia v Biotehniškem centru Naklo 10. aprila organizira brezplačno predavanje na temo bolezni in škodljivci rastlin. Predavanje bo potekalo od 18. do 19.30 ure. Potrebne so predhodne prijave, najkasneje do 6. aprila, na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 7. 4. 2018 ob 20. uri

Opazovanje zvezd in pogovor o Soncu

Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z Žičnicami Vogel 7. aprila ob 20. uri organizira opazovanje nočnega neba. V okviru dogodka bo potekalo tudi predavanje z naslovom Zgodba Sonca: koliko časa še?, vodil pa ga bo prof. dr. Tomaž Zwitter. Opazovanje nočnega neba bo izvedel ljubiteljski astronom Tilen Kuhar. Na dogodek se morate prijaviti vsaj en dan prej, na info.bohinjka@tnp.gov.si ali telefonsko številko 04 5780 245. Cena za odrasle je 16 evrov, za otroke in upokojence pa 10 evrov (v ceno je všteta tudi povratna vožnja z nihalko).

Preberite več
 4. 4. 2018 ob 16. uri

Tečaj vrtnarjenja za vsakogar

Vsi, ki bi radi uredili svoj vrt, pa ne vedo kje začeti, se lahko udeležijo tečaja Vrtnarjenje za vsakogar. Na Biotehniškem centru Naklo bodo udeležence naučili kako izbrati, zasaditi in negovati okrasne grmovnice, sadno drevje, trate in bio zelenjavni vrt. Tečaj bo potekal od 4. do 18. aprila, od 16. do 20. ure. Cena tečaja je 75 evrov. Prijave zbirajo na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 29. 3. 2018 ob 19. uri

Razstava stolov Domna Slane

Do sredine aprila je v ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark na ogled razstava stolov priznanega akademskega slikarja, kiparja in oblikovalca Domna Slane. Sam na stole gleda povsem drugače – mojstrovine izpod njegovih rok so namreč prave umetniške skulpture, vir navdiha zanje pa pogosto najde v tradicionalnih slovenskih elementih. Slednje nato vplete v unikatne stole, s katerimi dokazuje spoštljiv odnos do preteklosti in njenih etnoloških vrednot ter kaže odprtost do sodobnosti. Razstava je na ogled v pritličju nakupovalnega centra, na glavni modni ulici.

Preberite več
 26. 3. 2018 ob 16. uri

Usposabljanje iz zeliščarstva

Biotehniški center Naklo pripravlja usposabljanje iz zeliščarstva. Udeleženci bodo v teoriji in praksi spoznavali pridelavo zelišč v zavarovanem prostoru in na prostem, spravilo zelišč, nabiranje zelišč v naravi, sušenje, pakiranje, skladiščenje in pripravo zeliščnih mešanic. Usposabljanje, ki bo potekalo od 26. marca do 22. aprila, stane 165 evrov, zajema pa 35 pedagoških ur. Vodili ga bodo Trajče Nikoloski, Darja Kocjan Ačko in Jožica Bajc Pivec. Prijave zbirajo na tecaji@bc-naklo.si ali telefonski številki 080 3900.

Preberite več
20180128_150951_1_v01.jpg 24. 3. 2018 ob 10. uri

Marlesov dan odprtih vrat v Grosuplju

To soboto si bo v Grosuplju mogoče brezplačno ogledati visokoučinkovito nizkoenergijsko hišo individualne zasnove podjetja Marles. Dan odprtih vrat bo potekal od 10. do 16. ure, ogled je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
Primus-D137d_Mitja Petkovšek.jpg 24. 3. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat plus energijske hiše Mitje Petkovška

To soboto si na dnevu odprtih vrat lahko ogledate že vseljeno Lumarjevo hišo Primus-D 137d, v kateri že skoraj desetletje stanuje telovadec Mitja Petkovšek z družino. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
 15. 3. 2018 ob 17. uri

Delavnica o učinkoviti rabi energije

Lokalna energetska agencija Gorenjske skupaj z gorenjskimi svetovalci pripravlja brezplačno delavnico o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije, ki bo v četrtek, 15. marca ob 17. uri v Centru TNP Bohinj v Stari Fužini. Na delavnici bodo direktor LEAG Anton Pogačnik in energetski svetovalci mreže ENSVET Andrej Svetina, mag. Samo Cotelj in Jožef Pogačnik govorili o optimalni izrabi ogrevalne naprave in energenta, toplotnih črpalkah, težavah z vlago in plesnijo v bivalnih prostorih, pomenu kakovosti zunanjega in notranjega zraka ter finančnih spodbudah EKO Sklada. Udeleženci bodo imeli tudi možnost individualnega brezplačnega neodvisnega energetskega svetovanja.

Preberite več
 10. 3. 2018 ob 00. uri

Prikaz rezi sadnega drevja

V poskusnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici prirejajo v soboto, 10. marca, praktični prikaz rezi sadnega drevja in jagodičevja. Začel se bo ob 9. uri, potekal pa bo v vsakem vremenu. Vstop je brezplačen. Prikaz bosta vodila Roman Mavec in dr. Darinka Koron, ki bosta poskušala odgovoriti na vsa sadjarska vprašanja obiskovalcev, zato jih vabita, da si za dogodek vzamejo dovolj časa. V sadovnjak se pride po stari cesti Ljubljana–Celje, iz ljubljanske smeri se naprej od Domžal v vasi Šentvid zavije levo, proti gradu Brdo.

Preberite več
 8. 3. 2018 ob 11. uri

Pokukajte v ateljeje slovenskih arhitektk in oblikovalk

Na mednarodni dan žensk, 8. marca, bodo v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu svoja vrata za obiskovalce odprli številni ateljeji slovenskih arhitektk in oblikovalk. Dan odprtih vrat, ki ga organizirata Inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, pod okriljem projekta MoWoWo, in Center arhitekture Slovenije, bo letos potekal že tretjič. Različne termine in seznam ateljejev, bi bodo sprejemali obiskovalce, lahko najdete na priloženi povezavi.

Preberite več
 7. 3. 2018 ob 17. uri

Tečaj permakulture v vrtu

Na tečaju permakulture v vrtu, ki ga organizirajo v Biotehniškem centru Naklo, boste spoznali temeljna načela permakulture, ki temelji na opazovanju delovanja narave in naravnih sistemov ter prepoznavanju univerzalnih vzorcev in principov. Spoznali boste tudi visoke grede, zastirko, zeliščno spiralo, mešane posevke, kolobarjenje, dvojni vodovod s kapnico, sajenje pod slamo, steno za buče, uporabo bio oglja in komposta. Tečaj traja 16 pedagoških ur, cena pa je 69 evrov. Na tečaj se je treba predhodno prijaviti na tecaji@bc-naklo.si.

Preberite več
 7. 3. 2018 ob 16. uri

Kako narediti šopek za mami?

V Biotehniškem centru Naklo bo 7. marca, od 16. do 20. ure, potekal tečaj Šopek za mami. Udeleženci bodo oblikovali šopek, dekorirali cvetje in zavili darilo ter z njim dan kasneje – 8. marca – presenetili mame in žene. Hkrati pa bodo dobili veliko idej, kako narediti šopke, cvetove in darila še bolj privlačna. Prijave na tečaj sprejemajo na e-naslovu tecaji@bc-naklo ter na telefonski številki 080 3900, cena pa je 45 evrov.

Preberite več
 6. 3. 2018 ob 16. uri

Vrtnarjenje po biodinamiki

Marca se v Biotehniškem centru Naklo lahko udeležite tečaja Vrtnarjenje po biodinamiki – najstarejše in najbolje raziskane oblike ekološke pridelave. Tečaj organizirajo v sodelovanju z Društvom Ajda Gorenjska. Udeleženci se bodo na tečaju seznanili s temelji in poslanstvom biodinamičnega gospodarjenja v naravi, naravnimi ritmi in principi narave, osnovnimi pravili biodinamičnega kmetovanja oziroma vrtnarjenja, osnovno sestavo tal, komposta, vplivom kolobarjenja v pridelavi rastlin in drugimi temami. Na tečaj, ki bo potekal od 6. do 27. marca, med 16. do 20. uro, se je treba prijaviti na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900. Cena tečaja je 75 evrov.

Preberite več
 5. 3. 2018 ob 19. uri

Pionirke v ospredju

V Galeriji Dessa se bo v ponedeljek, 5. marca 2018, ob 19. uri, odprla že tretja razstava V ospredje 3: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja. Na razstavi bodo predstavljena dela desetih ustvarjalk, med drugimi Carmen Jež Gala, Staše Blažič Gjura, Milice Betoni, Ljerke Finžgar in Metke Vrhunc. Razstava bo na ogled do 19. aprila.

Preberite več
 2. 3. 2018 ob 09. uri

Festival zvončkov

Narava se počasi prebuja in prav navadni mali zvončki (Galanthus nivalis) so tisti, ki prvi še izpod snega pokukajo na plano. Veliko jih je tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, kjer bo v začetku marca potekal tridnevni Festival zvončkov, v sklopu katerega se bodo zvrstila predavanja, razstave, vodeni ogledi in delavnice za otroke.

Preberite več
 1. 3. 2018 ob 04. uri

Safari v živo

National Geographic vsak dan svojim gledalcem omogoča, da se z domačega kavča odpravijo na pravi safari. Safari v živo poteka dvakrat na dan: prvi prenos se začne ob 4:30 uri, drugi pa ob 15. uri. Afriške živali predstavljajo izkušeni vodniki in biologi. Vse posnetke si je možno ogledati tudi za nazaj.

Preberite več
 28. 2. 2018 ob 08. uri

Brezplačni spletni arhitekturni tečaj harvardske univerze

Priljubljeni spletni tečaj Arhitekturna domišljija (Architectual Imagination), ki ga pripravlja harvardski oddelek za oblikovanje, se bo začel 28. februarja. V brezplačni tečaj, ki se ga s prijavo preko spletnega obrazca lahko udeležijo vsi, je vključenih deset predavanj, ki bodo na spletni platformi za izobraževanje EdX objavljena vsak teden. Posnetke predavanj, ki trajajo od 3 do 5 ur na teden, si boste lahko ogledali sproti (lahko pa si jih ogledate tudi vse skupaj kasneje, saj bodo na platformi dostopni še nekaj mesecev po zadnjem predavanju). Predavali bojo K. Michel Hays, Erika Naginski, Antoine Picon in Lisa Haber Thomson (vsi s harvardske univerze). Če boste želeli prejeti certifikat, ki bo potrjeval, da ste se udeležili spletnega tečaja, boste morali poravnati račun v višini 99 dolarjev.

Preberite več
 23. 2. 2018 ob 00. uri

Razstava orhidej in tropskih metuljev

V rastlinjakih vrtnega centra Kurbus v Meleh pri Gornji Radgoni je te dni na ogled razstava orhidej in tropskih metuljev. V letošnjih ne prav tropskih razmerah si je do 18. marca mogoče ogledati več kot 3000 kosov orhidej in okoli 600 živo pisanih metuljev v družbi tropskih papig. Omenjena razstava, ki se razprostira na več kot 700 kvadratnih metrih površine, letos poteka že sedmič in je nazadnje privabila več 10.000 obiskovalcev.

Preberite več
shutterstock_66116539.jpg 15. 2. 2018 ob 15. uri

Tečaj obrezovanja sadnega drevja

V Biotehničnem centru Naklo 15. februarja, od 15. do 19. ure, organizirajo tečaj obrezovanja in nege sadnega drevja. Na tečaju boste spoznali tehnike rezi na sadnem drevju v teoriji in praksi (v šolskem sadovnjaku). Pokazali vam bodo zimsko rez. Spoznali boste tudi širši kontekst pridelave sadja v Sloveniji, načine gojenja sadnega drevja, sadne vrste in možnosti naprave trajnega nasada. Na tečaj se je treba predhodno prijaviti prek elektronskega naslova tecaji@bc-naklo.si ali na telefonsko številko 080 3900. Cena tečaja je 39 evrov.

Preberite več
 14. 2. 2018 ob 10. uri

Odprodaja razstavnih kosov Rex Kralj

Zaradi prenove bodo v razstavnem salonu Rex Kralj organizirali odprodajo vseh razstavnih kosov priznanega slovenskega arhitekta in oblikovalca pohištva Nika Kralja. Na voljo bodo stoli, fotelji in mizice (modeli Rex, Shell, 1960, Mosquito, 4455, projektni stol in stol CC) v določenih barvah. Kraljeve pohištvene kose med drugim odlikujeta brezčasen dizajn in vzdržljivost. Do odprodaje zalog bodo cene vseh razstavnih eksponatov znižane za najmanj 50 odstotkov.

roze.JPG 11. 2. 2018 ob 10. uri

Novi trendi v floristiki

V Biotehniškem centru Naklo bo 11. februarja, od 10. do 15.30 ure, potekal strokovni seminar Trendi v floristiki, kjer bodo s priznanimi domačimi in tujimi floristi predstavili novosti na področju oblikovanja s cvetjem. Letošnje trende bosta predstavila Jack van der Ende in Eric Pannenborg, priznana nizozemska florista. Na seminar se lahko prijavite na tecaji@bc-naklo.si ali številki 04/2772-120, 041/499-936. Cena udeležbe je 45 evrov.

Preberite več
orig_01.jpg 29. 1. 2018 ob 20. uri

Razstava alpske arhitekture

V Galeriji Dessa bodo v ponedeljek, 29. januarja 2018, ob 20. uri odprli razstavo z naslovom Rassegna AAA 2016/17, ki predstavlja alpsko arhitekturno prakso v Italiji. Na razstavi, ki sta jo v Galeriji Dessa postavila Ermes Ivo Buzzi in Maja Ivanič, bo predstavljenih 22 del, izvedenih med letoma 2010 in 2016 v italijanskem delu alpskega geografskega območja, kot ga določa Alpska konvencija, ki jih je žirija izbrala med 246 prispelimi projekti. Prav tako bo na ogled tudi 12 projektov furlanskih arhitektov, ki sicer niso v ožjem izboru razstave AAA, so pa po mnenju organizatorjev zanimivi zaradi geografske bližine. Projekti, ki bodo na ogled do 1. marca 2018, so umeščeni v okolje s spoštovanjem do naravne in kulturne identitete.

Preberite več
 25. 1. 2018 ob 18. uri

Razstava izdelkov iz zavrženih surovin

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje v Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani organizira pregledno razstavo študentov smeri Industrijsko oblikovanje z naslovom Drugi krog. Izdelki, ki bodo predstavljeni na razstavi, so večinoma nastali v obdobju zadnjih dveh let pri predmetih s trajnostnimi vsebinami pod mentorstvom mag. Barbare Prinčič. Po njenih besedah projekti pokrivajo različna področja trajnostnega oblikovanja, kot so ponovna uporaba in predelava, socialna trajnost, oblikovalske eko strategije in novi koncepti. Razstava prikazuje vrsto domišljenih rešitev, ki so nastale iz sekundarnih surovin in zavrženih izdelkov. Cilj razstavljalcev je, da z zglednimi primeri dobre prakse pomagajo vplivati na spremembo paradigme v širšem družbenem okolju. Vodeni ogled razstave bo možen v četrtek, 8. februarja 2018 ob 11. in 15. uri.

cebele.jpg 13. 1. 2018 ob 18. uri

Hokejska tekma za čebelarje

HDD SIJ Acroni Jesenice vabi vse čebelarje s člansko izkaznico ČZS (Čebelarske zveze Slovenije), da si brezplačno ogledajo hokejsko tekmo med HDD SIJ Acroni Jesenice in HK Olimpijo, ki bo v soboto, 13. januarja, ob 18. uri v dvorani Podmežakla na Jesenicah.

Preberite več
nocno.jpg 6. 1. 2018 ob 20. uri

Opazovanje nočnega neba

Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z Žičnicami Vogel, 6. januarja ob 20. uri, vabi na opazovanje nočnega neba. Praktični del opazovanja zvezdnega neba bo vodil ljubiteljski astronom Tilen Kuhar. Dogodek je brezplačen, strošek je prevoz z nihalko. Na opazovanje neba se je potrebno prijaviti en dan prej do 12. ure na info.bohinjka@tnp.gov.si ali na 04 5780 245.

Preberite več
zoo.jpg 28. 12. 2017 ob 17. uri

Žive jaslice v ljubljanskem živalskem vrtu

V ljubljanskem živalskem vrtu v letošnjem prazničnem času uprizarjajo tudi predstavo Božična zgodba v ZOO Ljubljana. Poleg zaposlenih v živalskem vrtu in mladinskega pevskega zbora Amen v predstavi sodelujejo tudi živali. Poleg ovac, osla in vola v živih jaslicah nastopajo tudi štiri kamele. Te so po navedbah ZOO Ljubljana tudi najbolj priljubljene med gledalci predstave. Obiskovalci lahko po predstavi posedijo ob ognjišču, se pomešajo med živali in v hlevčku obiščejo sveto družino. Predstavo, ki je na sporedu že od božiča, si bo mogoče ogledati 28. in 29. decembra.

Preberite več
orig_vrtec_poljcane_1.jpg 28. 12. 2017 ob 00. uri

Pol stoletja slovenskih vrtcev

Galerija Dessa v Osrednji knjižnici Celje organizira retrospektivno in pregledno razstavo o arhitekturi slovenskih vrtcev z naslovom Iz malega raste veliko – pol stoletja slovenskih vrtcev. Razstavo sta zasnovali in kurirali arhitektki Špela Nardoni Kovač in Damjana Zaviršek Hudnik. Arhitektura vrtcev in otrokova zaznava prostora sta aktualni temi, ki ju avtorici obravnavata na razstavi, s katero želita poudariti tudi pomen kakovostne energetske sanacije in prenove že obstoječih vrtcev po Slovenij.

Preberite več
mladi.jpg 19. 12. 2017 ob 14. uri

Skupščine Mladih za podnebno pravičnost

Tri fakultete in dve gimnaziji, združeni v platformo Mladi za podnebno pravičnost, pripravljajo skupščine, v okviru katerih želijo drugim mladim in neslišanim skupinam predstaviti Energetski koncept Slovenije in omogočiti razpravo o tem dokumentu. Sklepe bodo nato poslali odločevalcem. Udeležite se lahko še štirih skupščin: danes, 19. 12., ob 14.30 uri na Gimnaziji Poljane (učilnica 2), ob 15. uri na Biotehniški fakulteti (sejna soba, 2. nadstropje, dekanat), v sredo, 20. 12., ob 14.10 uri na Gimnaziji Vič (predavalnica) in ob 18.50 uri na Filozofski fakulteti (predavalnica 4).

Preberite več
unnamed.jpg 16. 12. 2017 ob 09. uri

Sledenje živalim v Triglavskem narodnem parku

Izkušenim vodnikom Triglavskega narodnega parka se lahko pridružite na sledenju prostoživečim živalim. Naučili se boste osnovnih veščin sledenja in dobili vpogled v navade živali, ki živijo v naravi, poleg tega pa boste izkusili še hojo s krpljami po zasneženih gozdovih. Sledenje je največkrat najboljši način, da spoznamo navade živali v njihovem okolju brez zunanjih motenj. Na dogodek, ki bo potekal 16. decembra, ob 9. uri, se morate predhodno prijaviti na info.trb@tnp.gov.si ali 045780205 do četrtka, 14. decembra.

Preberite več
Neimenovano.jpg 15. 12. 2017 ob 00. uri

Razstava arhitekturnih risb

V dunajskem muzeju Albertina bodo 15. decembra odprli razstavo z naslovom Mojstrovine arhitekturne risbe. Postavitev bo združila 130 del iz zbirke Albertine, ki časovno pokrivajo zelo širok razpon - od obdobje gotike in renesanse, prek baroka, klasicizma, historicizma in art nouveauja, pa vse do današnjih dni.

Preberite več
Lumar_Urbano 149.jpg 9. 12. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Lumarjeve skoraj ničenergijske hiše pri Celju

To soboto, 9. decembra, bo v Lokrovcu pri Celju potekal dan odprtih vrat spremenjene hiše Lumar Urbano-D 149. Hišo si bo mogoče brezplačno ogledati med 10. in 15. uro.

Preberite več
02_dsa.jpg 4. 12. 2017 ob 00. uri

Razstava Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar

V Mestni knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici je na ogled razstava Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar, ki je nastala v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost UL. Spominki in poslovna darila, ki so na ogled, so oblikovali 1. in 2. letnika podiplomskega študija industrijskega oblikovanja pod mentorstvom Vladimirja Pezdirca, Lidije Pritržnik in Jureta Miklavca. Nastalo je več kot 25 projektov, ki se na izviren in duhovit način spoprijemajo z bogato dediščino Edvarda Ravnikarja.

23926382_1735648629841944_4398486939985230049_o.jpg 2. 12. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše pri Ptuju

To soboto, 2. decembra, si bo mogoče brezplačno ogledati že vseljeno Marlesovo hišo Modern v Spuhlji pri Ptuju. Dan odprtih vrat bo potekal med 10. in 15. uro, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
amasiko.jpg 30. 11. 2017 ob 19. uri

Projekt Amasiko

Študenti in mentorji Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z britansko humanitarno organizacijo Alongside Africa Foundation UK v le osmih tednih letos poleti v mestu Kabale v Ugandi zgradili svojevrsten prehodni dom za otroke z ulic – imenovan Amasiko. Gre za že tretji razvojno – humanitarni projekt, ki so ga prostovoljske graditeljske skupine naše fakultete izvedle v državah podsaharske Afrike. Predstavitev projekta bo potekala v četrtek, 30. novembra, ob 19. uri, v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti UL za arhitekturo. Slavnostni nagovor bo imel predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez.

Preberite več
shutterstock_188538842.jpg 17. 11. 2017 ob 19. uri

Projekcija filma Ne meč'mo hrane stran

V sklopu projekta Ne meč'mo hrane stran! si lahko ogledate film Ne meč'mo hrane stran! (Just Eat it). Film bodo predvajali v petek, 17. novembra, ob 19. uri, v Linhartovi dvorani v Radovljici. Po projekciji sledi pogovor z Ekologi brez meja. V kanadski dokumentarni uspešnici sta se Jen in Grant lotila raziskovanja zavržkov hrane na kmetijah, v trgovinah in tudi v njunem hladilniku. Po tem, ko sta na lastne oči videla ogromne količine zavržene hrane, sta se odločila za šestmesečni poskus – v tem času hrane ne bosta več kupovala, ampak bosta živela zgolj od tiste, ki jo nameravajo zavreči ali so jo že zavrgli.

Preberite več
img-7112_large.jpg 14. 11. 2017 ob 00. uri

Fotografska razstava Urbana čebelja domovanja od Plečnika do danes

Na Krakovskem nasipu v Ljubljani je na ogled fotografska razstava z naslovom Urbana čebelja domovanja od Plečnika do danes. Ta s fotografijami in besedilom predstavlja čebelnjake, ki so umeščeni v urbani prostor, hkrati pa razkriva vlogo arhitekta Jožeta Plečnika pri razvoju urbanega čebelarjenja.

Preberite več
naslovna.jpg 10. 11. 2017 ob 13. uri

Dnevi pasivnih hiš

Ta konec tedna, med 10. in 12. novembrom, bodo potekali letošnji Dnevi pasivnih hiš, v sklopu katerih si bo mogoče brezplačno ogledati pasivne hiše po vsej Sloveniji, sočasno pa bodo organizirana tudi predavanja in različni dogodki. Dneve pasivnih hiš organizirajo Fakulteta za arhitekturo, Konzorcij pasivna hiša in Eko sklad ter se tako pridružujejo vsakoletni akciji, ki že nekaj let poteka v Avstriji, Nemčiji in drugod, ko si je možno brezplačno ogledati pasivne hiše po različnih krajih.

Preberite več
ambient_domplus_16_10.jpg 8. 11. 2017 ob 10. uri

Sejma Ambient in Dom+

Med 8. in 12. novembrom si bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani mogoče ogledati sejem pohištva in notranje opreme Ambient Ljubljana ter jesensko različico sejma Dom, ki predstavlja ponudbo stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike ter montažnih hiš. Predstavilo se bo 177 podjetij iz 13 držav, razstavni del pa dopolnjuje bogat obsejemski program z neodvisnimi svetovalnimi vsebinami.

Preberite več
shutterstock_113293567.jpg 29. 10. 2017 ob 11. uri

Rezljanje buč v Arboretumu

V Arboretumu Volčji Potok bo 29. oktobra, od 11. do 12. in od 13. do 14. ure, potekala delavnica izrezovanja buč za noč čarovnic. Delavnico bo vodila Bianca Rumble iz muzeja Cambridge Museum. Na delavnico se morate prijaviti (prireditve@arburetum.si) do 27. oktobra, plačate pa samo vstopnino v park. Bučo lahko prinesete s seboj ali jo kupite na delavnici.

Preberite več
Muzej-kozolcev.jpg 19. 10. 2017 ob 15. uri

Praznovanje med kozolci

Lukatov kozolec, ki velja za enega najstarejših kozolcev na svetu, bo praznoval 222-letnico. Praznovanje med kozolci, ki bo potekalo v Šentrupertu na Dolenjskem, v petek, 20. oktobra, bo obogateno s predpremiero dokumentarnega filma Tipično slovensko: kozolci. Organiziran bo tudi voden ogled Dežele kozolcev in srečanje prijateljev Lukatovega toplarja.

Preberite več
Primus-D 137 s paketom Elegance.jpg 14. 10. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Lumarjeve skoraj ničenergijske hiše

To soboto bo v Prekmurju potekal dan odprtih vrat Lumarjeve skoraj ničenergijske hiše Primus-D 137. Brezplačno si jo bo mogoče ogledati med 10. in 16. uro.

Preberite več
Marlesova hiša Modern 7. 10. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat: Marlesova hiša Modern

Podjetje Marles bo v okviru jesenskih dnevov odprtih vrat omogočilo ogled hiše na ključ Modern. Hiša je del Marlesove jesenske ponudbe 2017. Ogled bo možen v soboto, 7. oktobra, med 10. in 16. uro, na Igu. ogled hiše je brezplačen, nanj pa se je treba prijavit.

Preberite več
he brežice.jpg 7. 10. 2017 ob 09. uri

Odprta vrata hidroelektrarne Brežice

Če vas pot ta vikend zanese v Posavje, si lahko ogledate najzmogljivejšo v verigi petih hidroelektrarn na spodnji Savi. Vrata Hidroelektrarne Brežice, ki je poskusno začela obratovati prejšnji teden, bodo za obiskovalce odprta to soboto med 9. in 13. uro. Ogled bo mogoč v skupinah do 30 obiskovalcev.

Preberite več
Festival lesa 5. 10. 2017 ob 19. uri

Festival lesa

Med 5. in 10. oktobrom bo v Kočevju potekal že peti festival lesa. Novost letošnjega festivala bodo lesene skulpture, ki poudarjajo Kočevje kot kraj, ki je bogat z lesom in to tudi ceni.

Preberite več
zelene stene 5. 10. 2017 ob 08. uri

Konferenca: Zelene stene

V Biotehniškem centru Naklo bo potekala zaključna konferenca mednarodnega projekta Vertical Plant Life (Vertikalne ozelenitve). Na konferenci bo predstavljen projekt in rezultati na področju izobraževanja za vzdrževanje in izgradnjo zelenih sten, potekala pa bo tudi okrogla miza. Na konferenco se je potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
Pasivna hiša Veritas 30. 9. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove pasivne hiše v Radomljah

To soboto, 30. septembra, si bo v Radomljah mogoče ogledati Marlesovo individualno zasnovano pasivno hišo Veritas. Dan odprtih vrat bo potekal med 10. in 16. uro.

Preberite več
Ravnikarjevi stoli 30. 9. 2017 ob 08. uri

Razstava Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše, Ljubljana, od 30. septembra do 22. oktobra, od 8. do 20. ure, poteka razstava Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar. Zbrika spominkov in poslovnih daril je tretja po vrsti in je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Izdelke so oblikovali študenti 1. in 2. letnika podiplomskega študija industrijskega oblikovanja pod mentorstvom prof. Vladimirja Pezdirca, doc. Lidije Pritržnik in izr. prof. Jureta Miklavca na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje. V soboto, 7. oktobra, bo ob 10. uri potekalo javno vodstvo po razstavi.

Preberite več
poslovna darila 8. 9. 2017 ob 08. uri

Razstava slovenskih poslovnih daril

V NLB Centru inovativnega podjetništva v Ljubljani so na ogled izdelki slovenskih oblikovalcev, ki bodo Slovenijo predstavili v moderni, domiselni in tradicionalni luči.

Preberite več
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >

Najbolj brano

newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE