Posodobljeno

30. 10. 2018 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik

stanovanje, prenova, Gaber Jovanovič arhitekti, odprta vrata

Stanovanje iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja je potrebovalo temeljito prenovo in prilagoditev novemu načinu bivanja. Veliko naravne svetlobe in lepi razgledi so ponujali dober okvir za sodoben interier, pod katerega so se podpisali v biroju Gaber Jovanovič arhitekti (Petra Gaber Jovanovič, Sašo Jovanovič, Katja Božič in Maja Mihajlovič). Monokromatska ureditev, naravni materiali in poudarek na odprtem bivalnem prostoru z udobnimi kotički za različne aktivnosti zdaj stopajo v ospredje v na novo zasnovanem stanovanju.

»Prenova stanovanj v starejših stanovanjskih hišah je pogosta, saj so te večinoma kakovostno zgrajene in postavljene na zanimivih lokacijah, a vseeno zastarele za današnje navade in način življenja. Takšno je bilo tudi 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje v stolpnici, neposredno ob Ljubljanici. Kljub veliki kvadraturi ni imelo večjega bivalnega prostora, bilo je nepretočno in zato ga je bilo treba posodobiti in prilagoditi novemu načinu življenja,« pravi arhitektka Petra Gaber Jovanovič.

Stanovanje je namenjeno mlademu paru z aktivnim tempom življenja. Arhitekti so temu prilagodili zasnovo interierja in izkoristili lego, ki ponuja veliko dnevne svetlobe in lepe razglede. Ureditev po besedah arhitektke sledi konceptu sodobnega življenja s poudarkom na dnevnih bivalnih prostorih, z ločeno spalno enoto z garderobo, delovno sobo in kopalnico. »Dom predstavlja fokus življenja. V njem se izražajo osebne vrednote, individualni rituali in navade,« poudarja arhitektka.

Tlorisa niso bistveno spremenili. Obstoječ dolg hodnik s številnimi vrati so na eni strani preoblikovali v enotno sivo steno, ki povezuje garderobno omaro in prehode v zasebne prostore. Na drugi strani je ostala bela stena, ki še vedno omogoča dovolj svetlobe. Prostor pa so po besedah sogovornice optično povečali tudi z osvetlitvijo. Toč­kovni plafonjeri so nadomestili s posredno osvetlitvijo in z njo svetlobo enakomerno porazdelili po celotnem hodniku.

!!galerija!!


Nekoč ločeni kuhinja in dnevna soba sta zdaj združeni v odprtem sodobnem bivalnem prostoru, ki omogoča druženje, povezovanje in sobivanje pri različnih dnevnih aktivnostih. Kuhinja je zasnovana v dveh funkcionalnih sklopih: eden je namenjen shranjevanju, drugi pripravi hrane in kuhanju. Črni sklop omar je prostor za shranjevanje živil in posode, vanj so vgradili tudi hladilnik in pečico ter nišo, v kateri so skriti majhni gospodinjski aparati, kot sta kavni avtomat in opekač kruha. Nasproti črnega sklopa je pult z delovno in kuhalno površino ter pomivalnim koritom. Ta je v svetlih barvah. Nad kuhinjskim delom je spuščen strop (v njem je skrita tudi cev za kuhinjsko napo) z vgradnimi lučkami, ki kuhinjo enakomerno osvetljujejo. »Potreba po svetlobi je v kuhinji večja kot v drugih prostorih,« poudarja Petra Gaber Jovanovič.

Jedilnica ima čudovit razgled proti Golovcu, zato si je naročnik želel, da pogleda ne bi zapirali z visečo lučjo nad jedilno mizo. Kakor pravi arhitektka, so rešitev našli v treh strop­nih svetilkah, ki mečejo svetlobo neposredno na površino mize. Barska miza, ki jo je mogoče postaviti oziroma uporabljati na tri različne načine, je osvetljena s flek­sibilno stropno lučjo, ki se jo da premikati.

Bivalni prostor je zasnovan tako, da omogoča koncepte sedenja na različnih višinah: na zofi na višini 35 cm, na stolih ob jedilni mizi na 45 cm in na barskih stolih na 65 cm. To daje po mnenju sogovornice bivanju posebno udobje in dobro počutje.

Kopalnica je za današnje potrebe zelo majhna, saj meri le pet kvadratnih metrov, a so kljub temu vanjo umestili prostorno prho in umivalnik z veliko odlagalne površine. Pralni in sušilni stroj se skrivata za vrati v omari. V ločenem stranišču so zasnovali učinek lebdeče stene, ki funkcionalno zapira kotliček, hkrati pa omogoča vgradnjo linijskega LED-svetila. To tudi posredno osvetljuje prostor.

V stanovanju so uporabili monokromatske barve (belo, sivo in črno) ter naravne materiale, kot sta les in kamen. Materiali in barve se kontrastno dopolnjujejo, poudarek pa je na stenskih oblogah. Tako je v kuhinji ob barski mizi lesena stenska obloga, prav tako v spalnici za vzglavjem postelje in na hodniku.

Za talno oblogo so izbrali hrastov parket, ki so ga položili diagonalno. »Enoten hrastov tlak daje prostoru posebno toplino. Diagonalno položen ustvarja dinamično prehajanje med posameznimi prostorskimi enotami. Toplino lesa dopolnjujejo sivi odtenki pohištva in kamnite obloge,« še pojasnjuje arhitektka.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE