Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela
Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela

Svet FAO potrdil slovensko pobudo za svetovni dan čebel

Svet Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) je na zasedanju v Rimu potrdil slovensko pobudo o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel. Kot so zapisali na kmetijskem ministrstvu, sta pobudo podprli skupina članic EU in skupina za Latinsko Ameriko in Karibe ter posamezne druge članice.

Z doseženo podporo sveta FAO je Slovenija uspešno prehodila tudi drugo pomembno stopničko v okviru FAO, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ob tem so spomnili, da je prvo uspešno premagala konec septembra letos, z močno in enotno podporo članic FAO v okviru odbora za kmetijstvo.

Po potrditvi na svetu bo pobuda predložena za obravnavo na 40. zasedanju Konference FAO, ki bo julija 2017. Kot so pojasnili na ministrstvu, bo to zaključni korak v okviru FAO, kjer Slovenija pričakuje končno potrditev resolucije in odločitev, da se resolucija predloži v obravnavo in sprejem na Generalno skupščino ZN v New Yorku. Obravnava na pristojnem odboru in Generalni skupščini ZN je predvidena v drugi polovici prihodnjega leta.

Na ministrstvu so spomnili, da želi Slovenija z obeleženjem svetovnega dneva čebel svetovno javnost opozarjati na pomembnost ohranjanja čebel, spodbujati skupno skrb za čebele in čebelarstvo ter ostale opraševalce ter na ta način prispevati tudi k reševanju globalnih problemov, kot so zagotavljanje globalne varnosti preskrbe s hrano, izkoreninjenje oziroma odprava lakote in ohranjanje okolja.

Pobuda za svetovni dan čebel po navedbah kmetijskega ministrstva že prispeva k prepoznavnosti Slovenije na svetovni ravni, saj številne države že izražajo interes po krepitvi sodelovanja na področju čebelarstva, to pa prinaša priložnosti tudi za turizem in ostale sektorje gospodarstva.

K. Ž./STA