Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo

Slovensko pobudo za svetovni dan čebel podprle vse članice FAO

Slovensko pobudo, da se 20. maj razglasi kot svetovni dan čebel, je podprlo vseh 194 članic Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Minister za kmetijstvo Dejan Židan je podporo pospremil z besedami, da svetovni dan čebel povezuje svet, kar je še posebej pomembno v časih politične nestabilnosti in gospodarske nestanovitnosti.

O slovenski pobudi je odbor za kmetijstvo Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo razpravljal v četrtek v Rimu. Minister se je ob koncu zasedanja vsem zahvalil za podporo. "Danes je za odbor zgodovinski dan in ta današnja velika podpora bo deležna zgodovinskega spomina," je poudaril.

Kot so še sporočili z ministrstva, je Dejan Židan v svojem nagovoru izpostavil, da je naša moralna obveznost, da bodočim generacijam zagotovimo čisto in zdravo okolje ter da bodo imeli na razpolago raznoliko in s hranljivimi snovmi bogato hrano.

"Dejstvo je, da imajo prav čebele in ostali opraševalci pomembno vlogo na področju zagotavljanja prehranske varnosti, ki je eden od ciljev trajnostnega razvoja," je še izpostavil in dodal, da se je pri tem treba zavedati, da je kmetijstvo na svetovni ravni postalo v zadnjih 50 letih vedno bolj odvisno od opraševanja.

Kot je Židan še poudaril na odboru, Slovenija meni, da bi s svetovnim dnevom čebel na globalni ravni pomembno prispevali h krepitvi zavedanja javnosti o pomembnosti njihovega ohranjanja, ohranjanja drugih opraševalcev ter vloge čebelarskega sektorja za kmetijstvo.

S podporo slovenski pobudi so zadovoljni tudi na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer so izpostavili, da se je s tem tudi formalno začel postopek, katerega cilj je razglasitev Svetovnega dne čebel jeseni prihodnje leto.

Obravnavi na zasedanju tehničnega odbora sledi v okviru FAO še uvrstitev teme na dnevni red Sveta FAO decembra ter na Konferenco FAO junija prihodnje leto, so še zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

K. Ž./STA