Dan apiterapije v Mariboru

19. 10. 2012 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: dokumentacija Dela

čebele, ajda, apiterapija

V Mariboru poteka v petek, 19. oktobra, dan apiterapije, ki ga pripravlja Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Zvezo čebelarskih društev Maribor. Tisti, ki jih zanimata krepitev zdravja s pomočjo raznovrstnih čebeljih pridelkov in vloga ajde tako v prehrani ljudi kot čebel, se lahko v popoldanskem času udeležite predavanj na to temo.

Ajdov med namreč spada med vrste medu, ki zaradi visoke vsebnosti antioksidantov najbolj pripomorejo h krepitvi zdravja, a to ne velja le za prehrano ljudi – tudi čebele, ki nabirajo nektar na cvetoči ajdi, so odpornejše in dobro pripravljene za zimo. Prav ajda kot najbolj razširjeno žito v naših krajih je v minulih stoletjih omogočila razcvet in napredek slovenskega čebelarstva. V zadnjih desetletjih so njena belo cvetoča polja izpodrinili drugi strniščni posevki, poleg tega prevladujoče kmetijstvo temelji na monokulturah, ki sicer dajejo obilno, a časovno omejeno in enolično čebeljo pašo, kar lahko vpliva na odpornost čebel. Med ukrepi, ki bi pomagali ohraniti družine, zato čebelarski strokovnjaki poudarjajo, kako velik pomen imata povečevanje z ajdo posejanih površin in sajenje drugih medonosnih rastlin.

Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru (Pivola 10) bo tako 19. oktobra 16.45 Franc Grošelj predaval o čebeljih pridelkih v apiterapiji, uro pozneje pa se bo zvrstilo predavanje Francija Bavca o koristnosti ajde, ki ga bo spremljala razstava in pokušnja jedi iz nje. Program bodo popestrili tudi zeliščarji, Ekološki center Svit ter drugi pridelovalci ajde in ajdovih izdelkov. J. B.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE