Ajda je tržna niša za kmete in koristna za čebele

10. 8. 2012 | Besedilo: K. Ž./STA

ajda, čebele

V zadnjem času se zaradi vse večje osveščenosti o zdravi hrani povečuje povpraševanje po izdelkih iz ajde. Ta rastlina predstavlja novo tržno nišo za kmeta, saj se trenutno večino ajde uvaža. Ajda pa je po navedbah čebelarske zveze pomembna tudi za čebelarje, saj cveti v obdobju, ko v naravi ni obilnih virov medičine in cvetnega prahu.

Ajda je imela včasih v naši prehrani pomembno vlogo, potem pa je skoraj izginila z njiv, poudarjajo v Čebelarski zvezi Slovenije. Po njihovih pojasnilih so še pred pol stoletja pri nas kmetje pridelali precejšnje količine ajde, ki pa se je potem začela umikati rodovitejšim poljščinam, zlasti koruzi in strniščnim krmnim posevkom.

S sejanjem ajde pa kmetje prispevajo tudi k ohranjanju čebel, saj avgusta in septembra spodbuja matice k zaleganju, na ajdi pa si lahko čebele hkrati naberejo del zimske zaloge hrane in si tako povečajo možnosti za uspešno prezimitev celotne čebelje družine, so opozorili v čebelarski zvezi.

Javna svetovalna služba v čebelarstvu letos pripravlja projekt promocije sajenja medovite ajde in uživanja izdelkov iz ajde. S promocijskimi zgibankami in plakati, ki jih bo izdala v okviru tega projekta, bo širšo javnost spodbujala k uživanju izdelkov iz ajde, pridelovalce pa k sajenju te rastline. Projekt bo predstavljen na kmetijsko-živilskem sejmu Agra ter na sejmu Narava in zdravje.

Projekt poteka v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo in okolje, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije - Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij. V tem okviru bodo pripravili kalkulacijo lastne cene pridelave ajde in tehnološka navodila za njeno pridelavo. Pomembnost uživanja ajdovih jedi bodo predstavili tudi otrokom ob tradicionalnem zajtrku.

Potrošnik se v zadnjem času vse bolj zateka k bolj zdravemu načinu življenju, pri čemer ima veliko vlogo tudi ajda. Ta rastlina namreč blagodejno vpliva na naš organizem, priporočajo jo za boljši krvni obtok in boj proti raku. Beljakovine ajde so kakovostnejše od beljakovin pšenice, soje ali mesa, po aminokislinski sestavi pa jih prekašajo samo beljakovine kokošjega jajca, je razvidno iz publikacije, ki je bila v okviru omenjenega projekta izdana julija.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE