Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Na pozebo je namreč najbolj občutljiva akacija, ki v povprečju predstavlja tretjino slovenskega medu.  - Foto: Leon Vidic/Delo
Na pozebo je namreč najbolj občutljiva akacija, ki v povprečju predstavlja tretjino slovenskega medu. - Foto: Leon Vidic/Delo

Napovedana pozeba skrbi predvsem čebelarje

Za petek napovedana pozeba skrbi tudi čebelarje. Najbolj občutljiva je v tem oziru akacija, ki v povprečju predstavlja tretjino slovenskega medu, je pojasnil Boštjan Noč iz čebelarske zveze. Primorski zelenjadarji ne pričakujejo večjih težav, saj je zdaj predvsem čas utrjevanja sadik, sadjarji pa so pri napovedih še zelo previdni.

Po napovedih Agencije RS za okolje bodo v noči na petek in v petek zjutraj temperature v večjem delu Slovenije padle pod ledišče. Najnižje temperature bodo v zatišnih legah tako od -6 do -1 stopinje Celzija, zato bo nevarnost spomladanske pozebe.

Čebelarji trenutno lahko le čakajo, kaj se bo zgodilo, saj paše ne morejo zaščititi z nobenim ukrepom. "Mi proti naravi ne moremo nič," je pojasnil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Na pozebo je najbolj občutljiva akacija, ki v povprečju predstavlja tretjino slovenskega medu. "Glede na napovedi se nam obeta, da bo tako kot lansko leto bera akacije nična," to pa bo prizadelo zlasti čebelarje na Primorskem, v Pomurju in delno Obsotelju, ki imajo akacijo za osnovno in glavno pašo.

PREBERITE ŠE: Za pozebo najnevarnejša noč na petek

Sadjarji pri napovedih previdni

Direktor krškega Evrosada Boštjan Kozole je bil previdnejši in o posledicah napovedane pozebe za sadjarje ni želel vnaprej ugibati. Omenil je le, da sadjarji ocenjujejo, da pozeba ne bi smela biti tako huda kot lanska.

PREBERITE ŠE: Vrtičkarji, zaščitite rastline pred pozebo

Zelenjadarji ne pričakujejo večjih težav

Pridelovalci zelenjave, ki se poslužujejo rastlinjakov, ne bodo imeli težav, tudi za kulture na prostem vsaj v južnem delu Primorske ne bi smelo biti problemov, pa je ocenila svetovalka specialistka za zelenjadarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Jana Bolčič. Paradižnik, ki je poleg jajčevca in paprike med najbolj občutljivimi na temperaturna nihanja, se namreč sadi konec aprila in v začetku maja, ko naj bi se temperature že normalizirale. Sicer pa je po njenem zdaj pravi čas za utrjevanje sadik.

Na Goriškem so zdaj na prostem kvečjemu kapusnice, kot so zelje, cvetača in brokoli, pri teh kulturah pa ne bi smelo biti večjih težav. Za ostale vrste zelenjave, ki se jih zdaj pobira, kot denimo šparglje, lahko sicer pride do mirovanja oz. določenega zaostanka pri rasti, v kolikor bi kje že bili tudi kakšni poganjki, pa ni mogoče izključiti določenega izpada pridelka, je še dodala Bolčičeva.

K. Ž./STA