Napovedana pozeba skrbi predvsem čebelarje

Napovedana pozeba skrbi predvsem čebelarje

Za petek napovedana pozeba skrbi tudi čebelarje. Najbolj občutljiva je v tem oziru akacija, ki v povprečju predstavlja tretjino slovenskega medu, je pojasnil Boštjan Noč iz čebelarske zveze. Primorski zelenjadarji ne pričakujejo večjih težav, saj je zdaj predvsem čas utrjevanja sadik, sadjarji pa so pri napovedih še zelo previdni.

Po napovedih Agencije RS za okolje bodo v noči na petek in v petek zjutraj temperature v večjem delu Slovenije padle pod ledišče. Najnižje temperature bodo v zatišnih legah tako od -6 do -1 stopinje Celzija, zato bo nevarnost spomladanske pozebe.

Čebelarji trenutno lahko le čakajo, kaj se bo zgodilo, saj paše ne morejo zaščititi z nobenim ukrepom. "Mi proti naravi ne moremo nič," je pojasnil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Na pozebo je najbolj občutljiva akacija, ki v povprečju predstavlja tretjino slovenskega medu. "Glede na napovedi se nam obeta, da bo tako kot lansko leto bera akacije nična," to pa bo prizadelo zlasti čebelarje na Primorskem, v Pomurju in delno Obsotelju, ki imajo akacijo za osnovno in glavno pašo.

PREBERITE ŠE: Za pozebo najnevarnejša noč na petek

Sadjarji pri napovedih previdni

Direktor krškega Evrosada Boštjan Kozole je bil previdnejši in o posledicah napovedane pozebe za sadjarje ni želel vnaprej ugibati. Omenil je le, da sadjarji ocenjujejo, da pozeba ne bi smela biti tako huda kot lanska.

PREBERITE ŠE: Vrtičkarji, zaščitite rastline pred pozebo

Zelenjadarji ne pričakujejo večjih težav

Pridelovalci zelenjave, ki se poslužujejo rastlinjakov, ne bodo imeli težav, tudi za kulture na prostem vsaj v južnem delu Primorske ne bi smelo biti problemov, pa je ocenila svetovalka specialistka za zelenjadarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Jana Bolčič. Paradižnik, ki je poleg jajčevca in paprike med najbolj občutljivimi na temperaturna nihanja, se namreč sadi konec aprila in v začetku maja, ko naj bi se temperature že normalizirale. Sicer pa je po njenem zdaj pravi čas za utrjevanje sadik.

Na Goriškem so zdaj na prostem kvečjemu kapusnice, kot so zelje, cvetača in brokoli, pri teh kulturah pa ne bi smelo biti večjih težav. Za ostale vrste zelenjave, ki se jih zdaj pobira, kot denimo šparglje, lahko sicer pride do mirovanja oz. določenega zaostanka pri rasti, v kolikor bi kje že bili tudi kakšni poganjki, pa ni mogoče izključiti določenega izpada pridelka, je še dodala Bolčičeva.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE