Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Orhideje vse do Nordkappa

Znano je, da je botanična družina kukavičevk, med katere sodijo tako tropske kot evropske orhideje, tudi naše kukavice, po raznolikosti v obliki in barvi cvetov na prvem mestu med vsemi cvetnicami – znanih je okoli 20.000 vrst in podvrst. Toda ali bi si mislili, da rastejo kukavice vse do najsevernejše točke kopne Evrope, Severnega rta ali Nordkappa, više od 71. stopinje severne zemljepisne širine, v polarnem krogu?

 Mi smo se jih pred dnevi razveselili vsega 10 kilometrov zračne linije od te skrajne točke Evrope, v kraju Honningswag.

Šlo je za eno od različic pegastih prstastih kukavici, Dactylorhiza maculata, ki je na Norveškem najpogostejša in raste tudi drugod po Skandinaviji, poleg tega pa vse od Maroka do Sibirije. Najbolj prepoznavna je po temnejših pegah po listih. Sicer pa pozna Norveška 42 vrst in podvrst divje rastočih orhidej, seveda ne epifitov na drevesih, pač pa talnih orhidej, kakršne so tudi naše kukavice. Približno polovica vrst je zavarovanih, rastejo pa vse do gozdne meje. Iste vrste imajo v gorah višjo rast.

Julijana Bavčar