Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Odstranjevanje sadnih dreves

Ko sadno drevo v domačem sadovnjaku omaga od starosti in bolezni, ga ponavadi želimo nadomestiti z novim. Na isto mesto ni priporočljivo saditi sadnega drevesa iste vrste, saj so tam tla enostransko izčrpana in bi nova sadika slabo rasla. Pomembno je tudi, da drevo izruvamo ali odkopljemo s čim večjim deležem korenin, saj so te lahko za nove sadike vir koreninske gnilobe.

Koreninski sistem drevesa ponavadi sega v širino toliko, kolikršen je obseg krošnje, zato je odstranjevanje večjega drevesa s koreninami vred znaten zalogaj. Če nameravamo obnoviti kar ves sadovnjak, je priporočljiva strojna pomoč. Bodisi naročimo buldožer, ki bo drevesa zgrabil za deblo in jih izpulil, ali nagibamo drevo s pomočjo traktorja in verige, ovite okoli debla. Tako za obe našteti možnosti kot za odstranjevanje drevesa brez mehanizacije debla ne odrežemo nizko, temveč ga, ko odstranimo krošnjo, pustimo čim več, pri večjih drevesih tudi za višino človeka. Zakaj? Ker nam bo služilo za vzvod, s katerim bomo rahljali korenine tako, da bomo drevo nagibali v vse smeri. Daljši je vzvod, manj sile potrebujemo.

Če se bomo ruvanja drevesa lotili brez mehanizacije, skopljemo okoli debla kakih 60 cm širok in 40 cm globok jarek, zemljo pa odlagamo na kup. Ko pri naletimo na debelejšo korenino, jo presekamo in drevo, držeč za deblo, nagibamo v vse smeri. To ponovimo vsakokrat, ko presekamo katero od debelih korenin. Ko presekamo vse debele korenine, bomo drevo lahko izpulili. Preostanek korenin in koreninic, ki so v zemlji v širšem premeru, prav tako izkopljemo.

Če bomo na isto mesto posadili sadno drevo iste vrste (npr. jablano za jablano, slivo za slivo), je priporočljivo, da odkopljemo vsaj tri ali štiri samokolnice zemlje in jo odpeljemo na vrt, od tam pa pripeljemo drugo zemljo. Prst, ki jo je denimo enostransko izčrpala jablana, bo vrtninam, ki potrebujejo druge snovi, zagotavljala vsa potrebna hranila in obratno.

Julijana Bavčar