Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Odprta vrata: Z razgledom na mesto

Umirjene barve, naravni materiali in lep razgled na Ljubljano, ki se razprostira vse do gradu, je nekaj značilnosti stanovanja, zasnovanega v dveh nadstropjih, v stanovanjskem naselju Atrium. Pod ureditev interierja se je podpisala mlada ekipa arhitektov iz studia Kreatif Design.

V tloris stanovanja, ki si ga je štiričlanska družina zaželela za svoj novi dom, pri načrtovanju opreme niso posegli, zaprli so le dodaten prehod iz predsobe v kuhinjo. Ob nakupu sta bili povsem opremljeni kopalnici in položena talna obloga iz hrastovega parketa. V spodnjem nadstropju je dnevni bivalni del, kuhinja z jedilnico in dnevna soba z izhodom na teraso, zgoraj pa so spalnica, mladinski sobi, kopalnica in garderobna soba. »Dupleks stanovanje je zasnovano kot zdaj vedno bolj priljubljeni loft, v katerem je v enem prostoru pretočno postavljenih več funkcionalnih delov, ki se lahko glede na želje in potrebe uporabnikov zlivajo v celoto,« pojasnjuje Andrej Kregar iz studia Kreatif Design.

Pri delu so izhajali iz želje lastnikov, da bi imeli v spodnjem nadstropju, poleg jedilnice, kuhinje in dnevne sobe, tudi mirnejši kotiček za delo, branje in poslušanje glasbe. Ta naj bi bil od osrednjega prostora nekoliko ločen, pa hkrati povezan z njim. Arhitekti so našli rešitev v po meri narejenem knjižnem regalu, ki sega od tal do stropa. »Ta začrta prehod med različnima funkcionalnima deloma osrednjega bivalnega prostora in ustvarja popolnoma različna ambienta, hkrati pa z odprtinami med policami in razstavljenimi objekti ohrani dovolj transparentnosti, da ne deluje moteče,« razloži Kregar. Inovativno so rešili tudi vprašanje umestitve delovne mize, ki je videti kot podaljšek police iz regala. Na njem je dovolj prostora za knjige, hkrati pa poleg delovne mize kotiček vključuje še manjši kavč, ki postane dodatno ležišče, kadar gostje na obisku tudi prespijo. Kljub regalu je arhitektom uspelo ohraniti odprt in zračen prostor.

Steno v delu, kjer je nastal kotiček za delo in branje, krasi tapeta v umirjenem sivem odtenku, ki sta jo lastnika izbrala sama. Tudi sicer je stanovanje po njuni želji odeto v bele in sive barve ter odtenek naravnega lesa. Sprva so razmišljali, da bi umirjeno barvno paleto razbili s kakšnim detajlom v oranžni ali zeleni barvi, vendar so ugotovili, da jim to ne ustreza. Kot poudarja arhitekt, je izrazite barve najbolje uporabiti za dodatke. Močnih barv se lahko hitro naveličamo, zato so za večje kose pohištva primernejši umirjeni odtenki, v živahnejših pa naj bodo manjši predmeti, ki jih lahko preprosto in hitro nadomestimo z novimi. Mnogi se po njegovih besedah vračajo k uporabi lesa v interierju, lahko tudi samo kot popestritev ambienta.

Kuhinja je bila zasnovana za prejšnje stanovanje lastnikov, a ker je bila nova, so jo preselili v svoj novi dom. Arhitekturni biro je namreč s štiričlansko družino sodeloval že pri urejanju prejšnjega stanovanja, v katerem so jim svetovali ravno pri izrisu kuhinje. Za ličnice omaric so izbrali bel odtenek, za delovni pult sivega. V kuhinji je po besedah arhitekta bistven delovni trikotnik, ki ga je treba upoštevali pri razporeditvi kuhinjskih elementov. Te bi morali načrtovati po tako imenovanih delovnih centrih: shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje kuhinjske posode in pripomočkov ter čiščenje posode. Ti delovni centri naj bi bili organizirani v enakem zaporedju, kot teče postopek priprave hrane.

Precej pozornosti so namenili tudi osvetlitvi. Čez dan vstopa veliko naravne svetlobe skozi panoramski steni, ki ponujata tudi čudovite poglede na mesto in izhod na teraso. Poleg osrednje razsvetljave so umestili tudi skrito za spuščenim stropom, ki z regulacijo jakosti omogoča prijetno ambientalno osvetlitev. Prav tako so izvedli nekaj rešitev za shranjevalne površine, kot je omarica za televizor, pri kateri so poskrbeli, da so kabli skriti, izkoristili pa so tudi prostor pod stopnicami, kamor so umestili omaro za shranjevanje.

Aleksandra Zorko