Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Nenavadne oblike semen

Rastlinskemu semenu je evolucija namenila neverjetno oblikovno pestrost. Bistveni del semena pri večini rastlinskih vrst je zaloga rezervne hrane, ki zasnovi bodoče rastline, kalčku, zadostuje, dokler ta ne razvije svojih organov, drugi pa je ovoj semena. Ta ni nastal samo iz potrebe po zaščiti, temveč zaradi svojih nenavadnih oblik opravlja vlogo 'transportnega sredstva'.

Rastline so razvile več načinov za razširjanje semen, da 'generacije otrok' z njimi ne bi tekmovale za prostor, svetlobo in vodo. Njihovo seme lahko raznosijo živali, veter ali voda ali pa se razširi naokrog potem, ko se sadež razpoči. Ena takšnih rastlin je vodenka Impatients walleriana, katere zrela semenska kapsula katapultira semena, brž ko se je dotaknemo. Od tod izvira tako njeno latinsko kot ljudsko ime, nedotik. Podobna je vloga strokov. Potem ko se posušijo, se hipoma odprejo, tako da se semena raztresejo proč od matične rastline. Pri  rastlinah, ki jih razprši veter, denimo, so semena zelo lahka in imajo dlačice ali tanka, papirju podobna krila, da jih veter lažje nosi po zraku. Semena, ki jih razširi voda, na primer kokosovi orehi, imajo nepremočljive lupine. Kokosovi orehi so semena kokosove palme. Plavajo na rekah ali morju, dokler jih voda ne naplavi na obrežje. Mesnate plodove s semeni, kot na primer jagode, jedo ptice in druge živali, ki semena potem izločijo s svojimi iztrebki. Semena s kavlji, kakršna ima na primer repinec, se oprijemajo živalskega kožuha, lešnika in zrna pa lahko živali odnesejo daleč proč in zakopljejo.

Od naštetih vrst se nekoliko razlikuje seme orhidej, drobno kot prah, ki ne vsebuje endosperma, zaloge hranilnih snovi, zato lahko kalijo le tam, kjer so prisotne posebne glive, ki jim pomagajo pri sprejemanju hranil iz podlage. V galeriji slik si lahko ogledate nenavadne oblike divjih in gojenih rastlin, ki nas obdajajo. Nekatere je mogoče občudovati samo pod mikroskopom (ali na mikroskopskih fotografijah). Na pravo kraljestvo fantazijskih oblik in barv pa naletimo tudi pri cvetnem prahu rastlin, ki ga tvorijo še manjši delci.
 

Julijana Bavčar