Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Snaga načrtuje prvo slovensko trgovino brez embalaže

Snaga ta mesec v okviru Zelene prestolnice Evrope 2016 prireja več dogodkov, s katerimi želijo spodbuditi pametno ravnanje z odpadki in odgovorno potrošništvo. V letošnjem letu so si v zvezi s tem zastavili več ciljev, med drugim odprtje alternativnega nakupovalnega središča, ki bo stalo v centru Ljubljane.

Alternativno nakupovalno središče bo omogočalo trajnostno potrošniško izkušnjo. Združevalo bo prvo slovensko trgovino brez embalaže, izposojevalnico stvari in večnamensko kavarno, ki bo ponujala izključno lokalne in pravične izdelke. Nasprotovalo bo tradicionalni miselnosti "kupi, porabi, zavrzi".

Kot je na srečanju medijev s Snago v Ljubljani povedala svetovalka za odnose z javnostmi Nina Sankovič, bo nakupovalno središče zelo verjetno imelo obliko zadruge. Trenutno je v delu poslovni načrt, središče naj bi zaživelo še letos. Z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem se zaenkrat pogovarjajo o treh možnih lokacijah v središču prestolnice.

Naslednji cilj javnega podjetja bo zmanjšanje količin zavržene hrane. Pri tem bodo sodelovali z gostinci, ki bodo gostom omogočili in jih spodbujali, da nepojedeno hrano vzamejo domov. V drugi fazi bodo po besedah Sankovičeve razmišljali o čim bolj primerni embalaži - ali takšni, ki se jo da v celoti kompostirati, ali takšni, ki jo lahko vedno znova uporabljamo. Kot je povedal direktor Snage Janko Kramžar, so v ta namen v preteklosti že razdeljevali plastične posode. Po neuradnih podatkih je sicer količina odvržene hrane na prebivalca leta 2014 v primerjavi z letom 2013 - takrat je znašala 72 kilogramov - upadla za 12 kilogramov.

Tretji cilj se nanaša sodelovanje pri aktivnostih, ki spodbujajo trajnostno in etično potrošnjo. S tem imajo na primer v mislih mesečne izmenjave otroških oblačil ter uporabo tekstilnih in recikliranih vrečk na ljubljanskih tržnicah. "Trajnostni razvoj in trajnostna orientacija nista ovira za industrijo in trgovino, ampak nasprotno," je prepričan Kramžar.

V ljubljanskih javnih podjetjih in javnem holdingu bodo kmalu začeli uporabljati najbolj trajnosten higienski papir na trgu, ki bo narejen iz predelanih tetrapakov. S tem bodo v praksi izvajali krožno gospodarstvo.

Predstavniki Snage se bodo 29. januarja udeležili konference o ločenem zbiranju odpadkov v kontekstu krožnega gospodarstva, ki bo potekala v Bruslju, konec aprila pa bo Ljubljana gostila letno konferenco Zero Waste Europe.

K. Ž./STA