Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Facebook Wefood
Foto: Facebook Wefood

Danska: Trgovine s pretečenimi izdelki so pravi hit

Pred kratkim so v danski prestolnici odprli trgovino, specializirano za prodajo hrane s pretečenim rokom trajanja. Projekt je naletel na tako dober odziv, da so v zelo kratkem času odprli še eno poslovalnico Wefood, ki se od klasičnih trgovin razlikujejo tudi po tem, da v njih delajo izključno prostovoljci, ves zaslužek pa donirajo v dobrodelne namene.

Hrano za projekt donirajo lokalni supermarketi in proizvajalci, v trgovinah Wefood pa jo je mogoče kupiti po 30 do 50 odstotkov nižjih cenah kot v redni prodaji. S trgovinami sicer upravlja organizacija DanChurchAid, ki se bori proti revščini, za vso organizacijo in prodajo pa skrbijo prostovoljci sami. Denar od prodaje namenijo za izvajanje programov pomoči in socialnega varstva ter za projekte, ki spodbujajo agro-ekološko proizvodnjo.

Prodaja blaga s pretečenim rokom trajanja je na Danskem sicer zakonsko dovoljena, a pod pogojem, da ni nevarno za zdravje ljudi, izdelki pa morajo biti jasno označeni kot blago, ki jim je pretekel rok trajanja.

Pobudniki projekta upajo, da bodo na ta način pomagali zmanjšati količino odpadne hrane – v zadnjih petih letih so količino živilskih odpadkov na Danskem uspeli zmanjšati za 25 odstotkov, a kljub temu letno zavržejo kar 700.000 ton hrane.

K. Ž.