Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Mavric Pivk/Delo
Foto: Mavric Pivk/Delo

Natečaj: Pohitite s popolnimi prijavami

V uredništvu smo veseli vašega odziva na natečaj za Svetovanje pri sanaciji in gradnji (v družinskih hišah ali stanovanjih), ki ga pripravljamo v sodelovanju s strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK. Še do petka, 26. februarja, imate čas za oddajo prijave po navadni ali elektronski pošti. Kmalu nato bomo naredili izbor sedmih, ki bodo deležni svetovanja. Zato še posebej poudarjamo, naj prijava vsebuje čim natančnejši opis problema in fotografije obstoječega stanja, če gre za obnovo.

Po dosedanjih izkušnjah je marsikdo, ki nam je pisal, problem zgolj nakazal, na osebne podatke, lokacijo, opis okoliščin, lastnosti hiše, terena in fotografije pa pozabil. Za dopolnjevanje prijav pred izbiro preprosto ne bo časa.

Če na kratko ponovimo, bomo prijavljene razporedili v sedem kategorij in iz vsake izbrali najbolj razširjen in značilen problem. Izbrane bomo obiskali ali povabili na osebni posvet, analizirali problem in predlagali rešitev. Prispevke o obravnavanih primerih bomo objavili v pomladnih mesecih, večino 20. aprila v gradbeni prilogi Delaindom. Seveda nam svetovalci ne bodo izdelali projekta, ampak bodo po analizi vzrokov za težave ali drugih okoliščin predlagali smernice za rešitev.

Vsebinske kategorije, v katere bomo razporedili vprašanja, so: 1. delna ali celovita utrditev nosilne konstrukcije; 2. preprečitev kapilarnega vlaženja iz terena, 3. alge, vlaga in plesen na fasadah in v bivalnih prostorih; 4. zamenjava ogrevalnega sistema; 5. energijska sanacija ovoja stavbe; 6. celovita energijska prenova enodružinske hiše; 7. energijsko-ekonomska optimizacija pri načrtovanju pasivne enodružinske hiše. Podrobnejši opis problemov, ki spadajo v posamezne skupine, objavljamo na naši spletni strani, prav tako navajamo morebitne potrebne priloge k prijavi.

Pišete nam lahko na naslov Deloindom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, ali po elektronski pošti na deloindom@delo.si, obakrat s pripisom Svetovanje pri sanaciji in gradnji.

J. B.