Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Natečaj: Izbor za svetovanje je narejen

Spoštovani bralci, kljub temu da smo pričakovali veliko prijav na natečaj za strokovno svetovanje pri obnovi hiše ali stanovanja in načrtovanju pasivne enodružinske hiše, nas je vaš odziv presenetil. Prejeli smo triinpetdeset popolnih prijav z vseh koncev Slovenije, ki so se nanašale na eno – nekatere pa celo na več – razpisanih kategorij. Po vaših vprašanjih sklepamo o veliki potrebi po celovitem in neodvisnem svetovanju, ki bi vam pomagalo probleme rešiti po korakih, pogosto od diagnoze naprej. Skupaj s strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK smo izbrali sedem prijavljenih, ki vas bomo obiskali, analizo težav in predloge za njihovo rešitev pa bomo v drugi polovici aprila objavili v naši prilogi.

❶ in ❷ Ker se problema pri starejših hišah pogosto pojavljata skupaj, smo kategoriji delna ali nosilna utrditev nosilne konstrukcije in preprečitev kapilarnega vlaženja iz terena združili. Kako se lotiti teh težav, bodo strokovnjaki svetovali Boštjanu Abramu iz Knežaka in Majdi J. Kuralt iz Ljubljane.

❸ V skupini tistih, ki se zaradi neustrezne izoliranosti objektov spopadajo z algami, vlago in plesnijo na fasadi in v bivalnih prostorih, smo izbrali Matejo Lenič iz Mengša.

❹ Zamenjava ogrevalnega sistema, zanimivo, je bila ena najmanj zastopanih kategorij, po čemer lahko sklepamo, da se vam zdijo druga vprašanja veliko bolj kompleksna, medtem ko pri odločanju o tem laže najdete pot do ustreznega strokovnjaka. O zamenjavi ogrevanja bomo svetovali Agati Suhadolnik s Ptuja.

❺ V skupini energijska sanacija toplotnega ovoja stavbe smo izbrali primer Jureta Petača iz Medvod.

❻ Od tistih, ki načrtujete celovito energijsko prenovo enodružinske hiše, se nam je zdel najbolj značilen primer Nina Dvoršaka iz Dobove.

❼ Med družinami, ki bodo svoj dom šele začele graditi, pa smo za energijsko-ekonomsko optimizacijo pri načrtovanju pasivne enodružinske hiše izbrali družino Vesne Meško iz Kopra.