Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Tadej Regent/Delo
Foto: Tadej Regent/Delo

Gradbena inšpekcija v nadzoru gradbišč odkrila pet nelegalnih gradenj in izdala 47 odločb

Gradbena inšpekcija je od marca do decembra letos izvajala nadzor nad označitvijo in zaščito gradbišč, v kateri je sodelovalo 59 gradbenih inšpektorjev, ki so odprli 439 postopkov, od teh 409 upravnih inšpekcijskih postopkov in 30 prekrškovnih postopkov. Inšpektorji so izdali 47 odločb in odkrili pet nelegalnih gradenj, ki jih bo treba odstraniti.

Inšpekcijski nadzor je bil prvenstveno usmerjen v gradnjo zahtevnih in manj zahtevnih objektov, in sicer na spoštovanja določb zakona o graditvi objektov in podzakonskih predpisov, so zapisali na ministrstvu za okolje in prostor.

Pri tem so gradbeni inšpektorji preverjali predvsem, ali je gradbišče urejeno v skladu z varnostnim načrtom. Torej ali je izvajanje del organizirano tako, da zaradi del niso ogroženi varnost objekta, življenje in zdravje ljudi, promet, sosednji objekti in okolje, ali je gradbišče označeno na predpisani način.

Bistvene ugotovitve nadzora so bile, da veliko gradbišč individualnih gradenj ni oz. ni bilo ustrezno označenih in ograjenih, vendar so bile pomanjkljivosti v času akcije nadzora tudi odpravljene. To pomeni, da je bil namen akcije nadzora nad označitvijo in zaščito gradbišč dosežen, so zapisali na ministrstvu.

V sklopu akcije je bilo opravljenih 685 inšpekcijskih rednih pregledov in 68 zaslišanj. V primeru ugotovljenih lažjih nepravilnosti so bili zavezanci v 126 primerih opozorjeni na ugotovljene nepravilnosti. Odrejen jim je bil odrejen rok za njihovo odpravo, z opozorilom, da v kolikor nepravilnosti ne bodo odpravljene v navedenem roku, bodo izrečeni drugi ukrepi.

V 269 zadevah, ki so bile predmet nadzora v okviru akcije, nepravilnosti niso bile ugotovljene oz. so bile v času, ko je potekala akcija že odpravljene.

Od marca do decembra je potekal tudi nadzor nad delom nadzornikov in odgovornih nadzornikov pri gradnji. Bistvene ugotovitve nadzora so bile, da investitorji v glavnem zagotovijo ustrezno strokovno nadzorstvo pri gradnji.

K. Ž./STA