Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Milka Bizovičar/Delo
Foto: Milka Bizovičar/Delo

»Izplačajo se le elektrarne s subvencijo«

Janez Kopač: Nacionalni energetski program ni pripravljen, nimamo opredeljenih strateških naložb države.

Vlada bo predlagala spremembe energetskega zakona, ki bi tudi industrijo delno razbremenile prispevkov za obnovljive vire. Ti so nerentabilni brez subvencij, je bilo mogoče slišati na strateški energetski konferenci En.odmev 013 v organizaciji Energetike.net.

»Nacionalni energetski program ni pripravljen, nimamo opredeljenih strateških naložb države, med dolinami poteka boj. Državni uradniki pa se ne zavedajo, da so tu zaradi državljanov,« o slovenski energetiki pravi Janez Kopač, vodja sekretariata Energetske skupnosti za Jugovzhodno Evropo. Tomaž Orešič iz EFT Group ga je dopolnil z mnenjem, da je treba energetiko konsolidirati in zanjo poiskati dobičkonosne naložbe, tudi na tujih trgih.

Kako dobiti naložbenike v Slovenijo, je povedal Marko Derča iz A. T. Kearney. »Naložbeniki se odločajo na podlagi tega, kako hitro in kako čim bolj preprosto se jim bo naložba povrnila. Slovenija je majhna, zato bi zelo hitro lahko izvedli inovativne projekte, poleg tega imamo ljudi z veliko znanja. Politika pa se v dveh letih ne bo toliko spremenila, da bi še imeli stabilno politično okolje,« je dejal Derča. Djordje Žebeljan iz HSE ga je opozoril, da je treba najprej vedeti, kaj se da narediti, saj inovativne tehnologije niso rentabilne brez subvencij.

Kako bo to vplivalo na cene električne energije, si lahko preberete v današnji tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.