Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Lani je za 1587 hlodov na licitaciji ponudbe oddalo 26 kupcev, kar je okoli povprečja zadnjih let, skupno pa so oddali 4787 ponudb. Najvišjo ceno je dosegel gorski javor, in sicer 9017 evrov za kubični meter.  - Foto: Mateja Celin/Delo
Lani je za 1587 hlodov na licitaciji ponudbe oddalo 26 kupcev, kar je okoli povprečja zadnjih let, skupno pa so oddali 4787 ponudb. Najvišjo ceno je dosegel gorski javor, in sicer 9017 evrov za kubični meter. - Foto: Mateja Celin/Delo

Za jubilejno licitacijo blizu rekordne količine lesa

V teh dneh v Slovenj Gradec dovažajo še zadnje hlode za letošnjo 10. licitacijo vrednejšega lesa. Doslej so prodajalci pripeljali okoli 1700 kubičnih metrov lesa in se bližajo rekordni količini. Največ je smreke, nekaj tudi lepih hlodov gorskega javorja, je za STA povedal eden od organizatorjev Jože Jeromel, ki pričakuje tudi lep odziv kupcev.

Za licitacijo vrednejših sortimentov lesa, ki jo organizirata Društvo Lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, bodo prodajalci hlode dovažali še do srede dopoldne. Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline pričakuje, da se bo skupna količina približala doslej rekordni količini 2100 kubičnih metrov.

Največ hlodov so pripeljali prodajalci iz Slovenije, nekaj tudi iz Italije, precej iz Avstrije, s Hrvaške jih doslej še niso, je za STA danes povedal Jeromel. Glede na že dosedanje zanimanje in glede na velike količine lesa pričakuje od 26 do 30 kupcev, kar je podobno kot minula leta, morda bo celo kakšen več, pravi.

Lani je za 1587 hlodov (v skupni količini 1691 kubičnih metrov lesa) na licitaciji ponudbe oddalo 26 kupcev. Oddali so skupno 4787 ponudb, med ponudniki je bilo največ Slovencev, sicer pa tudi Avstrijci, Nemci in Italijani ter po en kupec s Hrvaške in Portugalske.

Kupec s Portugalske je lani oddal najvišjo ponudbo. Za hlod gorskega javorja rebraša, ki ga je ponujal lastnik z območja Kranja, je ponudil 9017 evrov za kubični meter oz. dobrih 11.300 evrov za celotni hlod.

Letos bodo lahko kupci oglede hlodov, ki so razstavljeni na območju poslovne cone Ozare v Slovenj Gradcu, opravili in ponudbe oddali od sobote, 23. januarja, do torka, 2. februarja, ko bo ob 10. uri tudi odpiranje ponudb. Rezultati licitacije bodo javno znani 11. februarja, ko bo potekal tudi tradicionalni dan odprtih vrat.

K. Ž./STA