Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Mateja Kotnik/Delo
Foto: Mateja Kotnik/Delo

Kmalu jubilejna licitacija vrednejših sortimentov lesa

Na Koroškem se že pripravljajo na letošnjo jubilejno, 10. licitacijo vrednejših sortimentov lesa. V teh dneh na območje v poslovni coni Ozare v Slovenj Gradcu že vozijo hlode za licitacijo, katere rezultati bodo znani v začetku februarja. Najvišjo ceno tradicionalno dosega gorski javor, lani je znašala 9017 evrov za kubični meter.

Licitacijo vrednejših sortimentov lesa organizirata Društvo Lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije.

Lani so lastniki na licitaciji ponudili za 1691 kubičnih metrov lesa, kar je bila druga največja količina v zgodovini licitacij v Slovenj Gradcu. Najvišjo količino, to je 2100 kubičnih metrov, bo težko preseči, a letos za zdaj glede količine lesa dobro kaže, je dejal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline.

Dodaja, da skupno za izvedbo licitacije potrebujejo okoli dva hektarja površin, ki so ga tudi letos uspeli zagotoviti v poslovni coni Ozare, iskali pa so že možnosti tudi zunaj mesta.

Paradni drevesni vrsti sta še vedno gorski javor in oreh, zaželene pa so tudi sadne drevesne vrste, predvsem sliva in jablana, hruška in češnja medtem nekoliko manj. V zadnjem času na ceni pridobivata hrast in brest. Zanimive so tudi redke drevesne vrste, kot sta brek in cipresa. Na slovenski licitaciji se sicer dobro prodajata tudi smreka in macesen, navajajo organizatorji licitacije.

Dovažanje hlodov je predvideno do 15. januarja, morda še kakšen dan več, pravi Jeromel, nato pa bodo od 23. januarja do 2. februarja potekali ogledi za kupce in nato 2. februarja ob 10. uri tudi odpiranje ponudb. Rezultati licitacije, s katero želijo kupcem in širši javnosti predstavili najkvalitetnejši les iz slovenskih gozdov, ki je lahko tako tudi kar najbolje prodan, bodo javno znani 11. februarja.

Lani je za 1587 hlodov na licitaciji ponudbe oddalo 26 kupcev, kar je okoli povprečja zadnjih let, skupno pa so oddali 4787 ponudb. Med ponudniki je bilo največ Slovencev, sicer pa tudi Avstrijci, Nemci in Italijani ter po en kupec s Hrvaške in Portugalske.

Prav kupec s Portugalske, že reden obiskovalec koroške licitacije, je za gorski javor rebraš, ki ga je ponujal lastnik z območja Kranja, ponudil največ. Njegova ponudba je znašala 9017 evrov za kubični meter oz. dobrih 11.300 evrov za celotni hlod. Tega je portugalski kupec namenil za izdelovanje furnirja za jahte in glasbila.

K. Ž./STA