16. 10. 2012 | Besedilo: Marjeta Šoštarič, Ma.G., Delo
oskrba s hrano, svetovni dan hrane, živila, rastline, živali
Prednost domači pridelavi in oskrbi
16. 10. 2012 | Besedilo: Marjeta Šoštarič, Ma.G., Delo
oskrba s hrano, svetovni dan hrane, živila, rastline, živali
Svetovni dan hrane poteka pod sloganom Povezovanje v kmetijstvu je ključ za zagotavljanje virov hrane.
Hrana postaja čedalje pomembnejša strateška dobrina, s katero je povezano tudi varovanje zdravja ljudi in varovanje okolja. Letošnji svetovni dan hrane tako poteka pod sloganom Povezovanje v kmetijstvu je ključ za zagotavljanje virov hrane.
Slovenija je kot članica Svetovne zdravstvene organizacije sprejela resolucijo o nacionalnem programu prehranske politike, katere osnovni namen je zaščita zdravja prebivalcev ter zmanjšanje obsega bolezni, povezanih s hrano in nezdravim načinom prehranjevanja. Strateški cilji omenjene prehranske resolucije se zato nanašajo predvsem na zagotovitev varne hrane vzdolž celotne živilske verige, na ohranitev in krepitev zdravih prehranjevalnih navad prebivalcev ter na zagotovitev zadostne oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano - s povečanjem samooskrbe.
Zakaj je pomembna zadostna lokalna pridelava, predelava in poraba hrane, si lahko preberete na www.delo.si.