Počeno steklo v pečici - kaj pa zdaj?


Počeno steklo v pečici - kaj pa zdaj?

18. 1. 2018 | Besedilo: Tjaša Sterle Polak

počeno steklo, pečica, kaljeno steklo, notranje steklo

Počilo vam je notranje steklo v pečici, ta pa še vedno dobro dela, zato ne bi radi kupili nove. Kaj storiti? Notranje steklo v pečici lahko zamenjate, za pomoč se lahko obrnete na servisno enoto proizvajalca vaše pečice ali pa pokličite steklarstvo, kjer se ukvarjajo tudi s proizvodnjo kaljenega stekla.

»Do poškodb notranjega stekla lahko pride zaradi napetosti v steklu, ki nastane kot posledica izdelave stekla, zaradi nečistoč v steklu, krhkosti materiala, mehanske poškodbe, temperaturne preobremenitve …« pojasnjuje Boštjan Strniša, vodja kakovosti produktne skupine v programu kuhalni aparati v Gorenju.

Glasen pok

Steklo poči z glasnim pokom, vendar se zdrobi na drobne neostre dečke, ki niso nevarni.  Kaljeno steklo ob poškodbi skoraj nikoli ne poči takoj, temveč se to zgodi šele čez čas. Če je poškodba stekla večja od 15 odstotkov njegove debeline, bo steklo počilo. Začetne poškodbe se v večini primerov zgodijo na robovih. »Za serviserja je ugotovitev vzroka za pok velik izziv, saj je do poka lahko prišlo zaradi same narave stekla, predhodne poškodbe ali pa zaradi ravnanja uporabnika,« dodaja Strniša.

Kaljena stekla v pečici so v garanciji samo dva meseca. V tem času, pojasnjuje Strniša, se lahko pokažejo poškodbe stekla, povzročene od dobavitelja, poškodbe, ki bi lahko nastale pri sestavljanju aparata ali med transportom. »Za daljši čas od dveh mesecev je zelo malo verjetno, da poškodba stekla ni posledica uporabnikovega napačnega ravnanja z aparatom,« opisuje Strniša.

Pri Boschu Slovenija je notranje steklo (ne pa tudi zunanje) v garanciji enako časa kot pečica, zamenjati pa ga je možno samo z originalnim rezervnim delom, dobavljivim prek pooblaščenih serviserjev, je pojasnil Jože Režek.

Pravilna uporaba in čiščenje

Uporabnik mora upoštevati navodila za uporabo, priložena pečici. Notranje steklo je treba redno in ustrezno čistiti in jih pravilno namestiti nazaj. Zapečena umazanija na steklu vpliva na dodatno krčenje oziroma raztezanje materiala in dodatne napetosti. Na steklo tudi ne smemo odlagati vročih pekačev ali loncev. »Konstrukcijsko smo že pri razvoju aparata upoštevali, da stekla niso fiksno vpeta. Za temperaturne raztezke smo konstrukcijo vrat prilagodil z gumijastimi držali stekel, tako da dovoljujejo raztezanja. Na vratih so v vodilnike vstavljene vzmeti, ki držijo steklo v pravilnem položaju, hkrati pa dovoljujejo pomik oziroma raztezanje materiala,« dodaja Strniša.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE