Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Igor Modic/Delo
Foto: Igor Modic/Delo

Začenja se akcija opazovanja ptic

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos organizira akcijo opazovanja ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo, ki bo potekala od danes do nedelje, želijo prispevati k boljšemu poznavanju narave in spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

Lani so skupaj opazili več kot 17.000 ptic, ki so pripadale 58 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, velike sinice in sive vrane, med zanimivejšimi pa so izstopali srednji detel, planinska kavka, brezovček in povodni kos. V akciji je sodelovalo 995 opazovalcev.

Na podlagi primerjave podatkov o številu ptic med različnimi leti bodo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča, spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kakovosti okolja, pojasnjujejo v društvu.

Posamezniki, ki želijo sodelovati v akciji, si lahko enkrat v tem tednu izberejo pol ure, ko bodo opazovali in beležili vrste ter število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst je društvo pripravilo letak s fotografijami ptic. Ptice lahko opazujejo skozi okno, ob krmilnici ali pa se odpravijo na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne bodo opazili, je to za društvo pomemben podatek, so še pojasnili.

K. Ž./STA