Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: dokumentacija Dela
Foto: dokumentacija Dela

Izšla knjižica Nabirajmo čemaž

V zgodnjespomladanaskem času je malo zdravilnih rastlin, ki bi pri nas zbujale toliko vsesplošne pozornosti kot čemaž. Njegov čas je zdaj že mimo, knjižica Nabirajmo čemaž, ki je pred kratkim izšla pri založbi Narava, pa bo več kot dobrodošla za vse, ki se spomladi podajo na njegova razprostranjena rastišča. Čeprav se je med hojo po njih skoraj nemogoče izogniti česnu podobnemu vonju, imamo vsako leto opraviti z nekaj primeri zamenjave čemaža z nekaterimi strupenimi rastlinami.

Znanstveno ime rastline Allium ursinum v slovenskem jeziku pomeni medvedji česen. Menda medvedi spomladi, ko prilezejo iz brlogov, poiščejo čemaž, da bi si očistili in uravnali prebavo. Ni torej naključje, da ljudje tej belocvetni rastlini, ki med častilci velja za kulinarično specialiteto, pripisujejo kopico zdravilnih učinkov.

Avtror Branko Vrhovec se je v knjižici posvetil značilnostim čemaža, njegovi zdravilni moči in bolezenskim težavam, ki jih zdravi. Obsežen del je namenjen receptom za jedi in shranke iz njega, posebno poglavje pa obravnava čemažu najbolj podobne strupene rastline z natančnim opisom. 47 strani dolga knjižica stane 9,90 evra in jo toplo priporočamo vsem nabiralcem, saj je priročnega žepnega formata.

Julijana Bavčar