Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Participativno mestno in predmestno vrtičkarstvo za združevanje ranljivih skupin

Mednarodni projekt AgriGo4Cities, ki ga danes predstavljajo v Velenju, se posveča mestnemu in predmestnemu vrtičkarstvu, v katerem partnerji projekta vidijo priložnost za motivacijo in združevanje ranljivih skupin prebivalstva ter njihovo aktivnejše vključevanje v družbo in procese odločanja. Vodilni partner projekta je ZRC SAZU.

Osrednji izzivi in potrebe podonavskih držav so danes povezani z vprašanjem, kako državljane vključiti v procese odločanja in tako povečati učinkovitost upravljanja. Odsotnost mehanizmov, ki bi omogočali družbeno participacijo, prispeva k zmanjšani motivaciji državljanov za sodelovanje v upravljanju in administraciji, saj se ti počutijo izključeni iz političnih, socialnih in gospodarskih programov ter premalo usposobljeni, da bi bili enakovredni sogovorniki in morebitna gonilna sila sprememb.

Namen projekta AgriGo4Cities je razviti inovativno metodo za aktivnejše vključevanje ranljivih skupin prebivalstva, med katere spadajo revni, brezposelni, brezdomci, ostareli, ženske, mladi in Romi, v družbo in gospodarstvo. To metodo bodo lahko uporabljale javne službe pri vključevanju čim širšega kroga deležnikov v procese odločanja, so sporočili iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

V projektu, ki ga financira program EU za Podonavje, sodeluje 17 partnerjev oz. ustanov s Češke, Madžarske, Romunije, Slovaške, Bolgarije, Nemčije, Črne gore in Slovenije. Vlogo koordinatorja ima Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU. Projekt traja od začetka letošnjega leta do konca junija 2019.

K. Ž./STA