Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Rožnata rožna trojica

Na dnevu vrtnic, ki ga vsako leto na vrhuncu sezone priredijo v Arboretumu Volčji Potok, je bila za slovensko vrtnico leta 2014 razglašena hibridna čajevka 'Honroe de Balzac', ki se je uvrstila pred vrtnico 'Prešeren'.

Poročevalec iz Arboretuma Matjaž Mastnak v članku Zmagovalna vrtnica je elitna skrižana čajevka 'Honroe de Balzac' omenja tudi vrtnico 'Princesse de Monaco', ki je bila nekaj časa v igri zato, ker so Balzaca v Arboretumu posadili pod napačnim, njenim imenom. Vse tri, Honroe de Balzac', 'Prešeren' in 'Princesse de Monaco', so nežno rožnate hibridne čajevke in nosijo imena po zgodovinskih osebnostih. Prvi dve prihajata iz francoske žlahtniteljske hiše Mailland, Prešeren pa je prva slovenska uradno registrirana sorta, ki jo je požlahtnil dr. Matjaž Kmecl.  

'Honroe de Balzac' so pri Meillandu predstavili leta 1997. Ima  precej velike kremastorožnate cvetove z močno rožnatim robom. Cveti večkrat v sezoni. Privlači z izrazitim vonjem in precej polnjenimi cvetovi, ki lahko imajo tja 58 cvetnih lističev. Grm, ki privlači tudi z bleščečimi listi, zraste do 110 centimetrov visoko. Vrtnica 'Honroe de Balzac' se prodaja tudi pod imenom MEIparnin.

Hibridna čajevka 'Prešeren' je rezultat ljubiteljskih žlahtniteljskih prizadevanj dr. Matjaža Kmecla. Prvič jo je javno predstavil na slovenskem dnevu vrtnic 2008 v Volčjem Potoku, uradno pa je bila registrirana v začetku leta 2011.  'Prešeren' je blago dišeča grmasta vrtnica z velikimi nežno rožnatimi cvetovi. Ti so bogato vrstnati, saj je v enem približno 60 venčnih listkov. Popki so močni in cvetni peclji čvrsti. Grm krasijo tudi lepi temno zeleni listi.

'Princesse de Monaco' so pri Maillandu predstavili leta 1981. Cvet z nežnim sadnim vonjem in je kremastorožnate barve z močneje rožnatim robom. Sestavlja ga od 35 do 45 cvetnih lističev. Vrtnica pocvita večkrat čez sezono. Doseže višino okrog 90 centimetrov. V preizkusih se je izkazala kot precej odporna proti črni listni pegavosti, pepelasti plesni in rji. Vrtnica 'Princesse de Monaco' se ponekod prodaja tudi pod komercialnimi imeni Grace Kelly, MEImagarmic, Preference, Princess Grace in Princesse Grace de Monaco.