Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Voranc Vogel/Delo
Foto: Voranc Vogel/Delo

Okrepili bodo nadzor v naravi

Naravovarstvenim in prostovoljnim nadzornikom, ki na terenu izvajajo nadzor nad spoštovanjem predpisov s področja varstva narave, se bodo pridružili novi nadzorniki, ki so januarja končali usposabljanje. Večina je zaposlenih ali jih sodeluje z naravnimi parki.

Nadzorniki v naravi izvajajo neposredni nadzor nad spoštovanjem prepovedi, določenimi z zakonom o ohranjanju narave, zakonom o varstvu podzemnih jam, akti o zavarovanju naravnih parkov ter predpisi s področja varstva narave.

Kot so sporočili z ministrstva za okolje in prostor, nadzor trenutno izvaja 29 naravovarstvenih nadzornikov, zaposlenih v naravnih parkih in rezervatih, in 25 prostovoljnih nadzornikov, ki z njimi sodelujejo kot ljubitelji narave.

Letos se jim bodo pridružili novi nadzorniki. Lani jeseni se je prijavilo 119 kandidatov, januarja letos jih je usposabljanje končalo prvih 24. Večina je zaposlenih ali jih sodeluje s Triglavskim narodnim parkom, Kozjanskim parkom, Parkom Škocjanske jame, Krajinskim parkom Strunjan in parkom Goričko.

Kandidati, ki so pred tem že opravili preizkus znanja za vodenje in odločanje v postopku za prekrške, bodo prejeli pooblastilo o usposobljenosti za naravovarstvenega nadzornika, drugi pa pooblastilo o usposobljenosti za prostovoljnega nadzornika. Tisti, ki bodo z naravnimi parki sklenili pogodbe, bodo nato lahko začeli opravljati delo nadzornikov, so še sporočili.

K. Ž./STA