Goriški radič - cenjena vrtnina

17. 2. 2012 | Besedilo: Katja Željan, Delo

radič, solata

Semena zanj nikoli niso kupovali. Treba ga je bilo vzgojiti, potem vrtnino posejati, prekositi, večkrat prežeti, jeseni pa v tako imenovanem postopku siljenja izkopati in presaditi. Nazadnje jo pustijo rasti v hlevih.

Kar je iz vsega skupaj nastalo, je še najbolj spominjalo na vrtnico. Te so že v času Avstro-Ogrske pristajale na krožnikih najbolj imenitne gospode, tudi na Dunaju. Radič ima še danes svojo (astronomsko) ceno. Poznavalci zatrjujejo, da goriški radič (oziroma sukenski regut, kot mu pravijo domačini) uspeva le v Solkanu in najbližji okolici. Prav ob Soči menda obstajata najboljša klima in tla; že nekaj kilometrov stran učinek ni isti in tudi roža v obliki vrtnice ni taka, kot bi morala biti.

Z njim pred dnevi nikakor niso skoparili v nekdanji solkanski karavli na predstavitvi projekta Od vrtnine do umetnine. V šifrantu slovenskih avtohtonih in tradicionalnih sort kmetijskih rastlin je naštetih 29 primerkov. Kulinarični navdušenci so imeli precej dela, saj jih je na mizah »izzival« radič s čokolado, zaseko, govejim jezikom, hobotnico, kranjsko klobaso in celo v zavitkih ali v peni. Drugi so občudovali šopke in druge umetnine iz radiča. Vsi, tako domačini kot prišleki od blizu in daleč, pa so dodobra spoznali nevsakdanjo, a nedvomno zanimivo krajevno posebnost.

Več o gojenju in tradiciji radiča pri nas si lahko preberete na www.delo.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE