Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Kultno vazo jo je Alvar Aalto oblikoval pred osemdesetimi leti. - Foto: Iittala
Kultno vazo jo je Alvar Aalto oblikoval pred osemdesetimi leti. - Foto: Iittala

Začel se je natečaj za študente

Podjetje Unicommerce je v sodelovanju s finsko skupino Fiskars, ki ima od leta 2007 v svojem lastništvu tudi podjetje Iittala, razpisalo slovensko-finski študentski natečaj, ki so ga pred kratkim predstavili na fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Izjemen odziv zainteresiranih študentov in dijakov, ki so do kotička napolnili Plečnikovo predavalnico, je, kot pravijo, presenetil tudi organizatorje, ki se že nadejajo odličnih oblikovnih rešitev mladih slovenskih oblikovalcev. Na natečaju, ki bo potekal v več fazah do konca septembra, bodo sodelovali študentje fakultete za arhitekturo, akademije za likovno umetnost in oblikovanje, fakultete za dizajn ter srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Ti bodo dobili priložnost spoznati skandinavski dizajn, svetovno znan po unikatnih in minimalistično oblikovanih izdelkih, ki ga bodo po svojih zamislih čim bolj funkcionalno umestili v sedem raznolikih ambientov v stari Ljubljani. Študentje in dijaki bodo vanje po lastnem izboru umestili izdelke, ki prihajajo iz podjetja Iittala, in tako na svojstven način poudarili njihovo večfunkcionalnost. V projekt je vključenih sedem lokacij v starem mestnem jedru: hotel Vander na Krojaški ulici, trgovina s konceptom Kulkul na Tavčarjevi in Slovenski cesti, Bistro Zvezda na Kongresnem trgu, okrepčevalnica Luda na Poljanski, Zlatarna Loboda na Nazorjevi, Moderna galerija na Windischerjevi ter Cvetličarna Galerija Lovšin na Prešernovi cesti. Študentje, ki se morajo na natečaj prijaviti do konca marca, lahko sodelujejo individualno ali v skupinah po tri, rešitve pa morajo pripraviti in oddati v začetku julija. Med prejetimi rešitvami bo strokovna komisija izbrala sedem finalistov, zmagovalca med njimi pa bodo določili glasovi javnosti. V salonu id:doma bo od 5. do 20. septembra 2016 potekalo glasovanje, kjer bodo tudi na ogled rešitve, najboljši projekt pa bo znan 7. oktobra 2016 na slovesni razglasitvi. Nagrada za zmagovalno skupino je ogled tovarne Iittala in Muzeja za dizajn na Finskem.      

Podjetje Iittala je v svetu znana po svojih brezčasnih kolekcijah in funkcionalnih izdelkih za opremo interierja, ki jih že desetletja ustvarja s svetovno priznanimi oblikovalci. Natečaj sovpada z letošnjim praznovanjem osemdesete obletnice kolekcije vaz Alvarja Aalta, s katerimi je Iittala zaslovela po vsem svetu.

A. Z.