Preobrazba stare lesene lope

Avstrijski arhitekturni biro Sue Architekten se je lotil preobrazba stare in razpadajoče lesene lope iz leta 1934. Tik pod streho je nastal prostoren delovni prostor in soba za goste, spodaj pa vrtna lopa in igralnica za otroke.

Lastniki lope, ki se nahaja v lepem naravnem okolju predela Wienerwald, so jo sprva nameravali podreti. Razpadajočo lopo je namreč načel zob časa, les je prhnel, poleg izpostavljenosti vlagi in drugim vremenskim vplivom, so se ga lotili tudi lesni črvi. A, kot pravijo arhitekti iz biroja Sue Architekten, je imel črno pobarvan les svoj čar, ki je prepričal tudi lastnike, da se odločijo drugače, kot so najprej nameravali.

Po besedah arhitektov je marsikdo na tem koncu Avstrije ponovno odkril čar teh starih lesenih zgradb, ki so ob hišah nastale v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat si je namreč le redko kdo lahko privoščil klet v hiši, zato so gradili lesene lope, v katerih so shranjevali les, redili živali ali pa prali perilo in ga sušili na vrveh tik pod streho. V zadnjih desetletjih so tovrstne lope ob hišah zgubile svoj prvotni namen, mnoge med njimi pa so tudi razpadle ali so jih podrli. Vendar je to velika škoda, poudarjajo arhitekti, saj prenovljena lahko predstavlja dodaten bivalni in shranjevalni prostor na vrtu, v njej lahko nastane soba za goste ali kaj podobnega.

Zunanjost lope so v tem primeru prenovili, večino lesa ohranili, nekaj pa ga nadomestili z novim. Tako se lahko še vedno čuti vonj po mahu, ki obrašča streho (te niso prenavljali), in po starem lesu. Notranjost pa je narejena na novo. Lopo so obložili z naravno obdelanim smrekovim lesom, ki so ga lužili na nežno siv odtenek. V mansardnem delu so sprednjo steno nadomestili s steklom, ki zdaj ponuja lep razgled na krošnje dreves, ki rastejo na vrtu.

Spodnji del lope je še vedno namenjen shranjevanju vrtnega orodja in pripomočkov ter zabojev s sadjem, med tem ko je v podstrešnem delu nastal dodaten prostor, za delo, ki pa hkrati ponuja dodatno ležišče za goste. Na enem delu mansarde so uredili delovni prostor z delovno mizo in počivalnikom, na drugem pa nekoliko neobičajno ležišče. Del podstrehe so zaprli z lesenim oblazinjenim podestom. V njem so shranjevalne površine, zgornji, oblazinjen, pa je ogromno ležišče. Veliko pozornosti so namenili tudi osvetlitvi, ki pride do izraza ob večerih.

Ker je lopa neogrevana, je uporabna v toplejših mesecih, jo pa lastniki pozimi uporabljajo za prostor, kjer se ohlajajo in počivajo med savnanjem.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE