Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Najvišja arhitekturna nagrada čilskemu arhitektu Alejandru Araveni

Čilski arhitekt Alejandro Aravena je letošnji dobitnik najvišje nagrade v arhitekturi - Pritzkerjeve nagrade. Dobil jo je za inovativne zamisli, ki se osredotočajo na trajnost in ustvarjanje javnih prostorov. Je prvi Čilenec, ki ga je odlikovala Fundacija Hyatt, sponzor nagrade. Prejemnika 41. nagrade po vrsti so razglasili v sredo.

Predsednik fundacije Tom Pritzker je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal, da se arhitekturne stvaritve 48-letnega Alejandra Aravene posvečajo reševanju perečih vprašanj 21. stoletja.

"Stavbe, zgrajene po njegovih načrtih, dajejo gospodarsko priložnost manj privilegiranim, blažijo učinke naravnih katastrof, zmanjšujejo porabo energije in zagotavljajo prisrčen javni prostor," je dejal Pritzker. Kot je dodal, nagrajenec na inovativen in navdihujoč način prikazuje, kako lahko arhitektura izboljša življenje ljudi.

Aravena (1967) je študiral tako v domovini kot v Benetkah. Od leta 1994 ima svoj lastni arhitekturni biro. Zasnoval je številne univerzitetne zgradbe in druge šolske ustanove, podružnico multinacionalke Novartis na Kitajskem in borzo v Teheranu. Med letoma 2000 in 2005 je bil gostujoči profesor na Harvardu. Leta 2008 je prejel srebrnega leva na 11. beneškem arhitekturnem bienalu, letos pa bo na čelu te znamenite prireditve.

Je tudi izvršni direktor podjetja Elemental s sedežem v Santiagu. Družba, ki služi javnemu interesu z gradnjo infrastrukture in nastanitev, je zasnovala več kot 2500 socialnih stanovanjskih enot.

Po razkritju, da bo dobil nagrado, je Aravena poudaril, da se skupaj s partnerji globoko zahvaljuje zanjo, saj, kot je dejal, ne gre za individualni dosežek. Podelili mu jo bodo predvidoma 4. aprila na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Lani je to priznanje, ki velja za Nobelovo nagrado za arhitekturo, dobil japonski arhitekt Shigeru Ban.

K. Ž./STA