Ana Režabek
Modri krompir
Tale krompir sem prvič kupila v trgovini E.Leclerc, gre pa za francosko sorto Vitelotte. Nekaj smo jih nemudoma pohrustali, nekaj pa sem jih prihranila in počakala, da so pričeli kliti. Nato sem jih posadila in celo pomlad opazovala temnovijolična stebla ki so se bohotila iz zemlje. Sredi poletja sem preorala gredico in čakalo me je lepo presenečenje, cel kup čisto mojega modrega krompirja. Od tedaj jih posadim vsako leto in še vedno so me nagradili. Čeprav je krompir videti vijoličen, gre za modro vrsto, ki je res pravi hit na mizi. Lahko ga spečete, skuhate, v tem primeru vodo obarva čudovito smaragdno zeleno, pretlačite v pire, ne glede na obdelavo krompir ne bo izgubil svojih intenzivnih vijoličnih odtenkov. Tudi okus je odličen, nekoliko bolj zemeljski in pristen kot navaden krompir. Jaz ga nimam nikoli dovolj, bramorji in voluharji pa očitno tudi ne, saj moram res paziti, da mi, dokler krompirčki še varno počivajo v zemlji, ne pojedo vsega pridelka.