Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

HoHo bo najvišja lesena stopnica, a z betonsko konstrukcijo

V dunajski soseski Seestadt Aspern, ki raste na območju nekdanjega dunajskega letališča, so začeli graditi najvišjo leseno stavbo na svetu. HoHo, kot so poimenovali stolpnico s poslovnimi in gostinskimi prostori, bo s 24 nadstropji in višino 84 metrov najvišja lesena stavba na svetu, vendar bo njena konstrukcija betonska.

Za doslej najvišjo leseno stavbo z leseno konstrukcijo in fasado, ki že stoji, urejanje notranjih elementov in interierja pa naj bi bilo končano prihodnje leto, velja 53 metrov visioka stavba Univerze British Colombia v Kanadi z 18 nadstropji. Z nekaj metrov nižjimi lesenimi stolpnicami se že ponašajo na Norveškem, Švedskem in v Avstraliji.

Kot bi najbrž marsikdo pomislil, najbolj zahtevno področje pri tako visoki leseni stavbi ni ustrezna statika, temeveč požarna varnost objekta. Investiotor, dužba Kerbler, bo za gradnjo stolpnice, v kateri bodo pisarne, hotel, restavracija in wellness, namenil 65 milijonov evrov, kar je desetino več, kot če bi primerljivo stavbo gradili iz armiranega betona. Resda bo v stavbi lesenih kar tri četrtine elementov, vendar bo njena konstrukcija betonska, enako velja za jašek za dvigala. Po besedah vodje projekta HoHo Caroline Palfy bodo z vgradnjo lesa prihranili 2800 ton izpustov ogljikovega dioksida v primerjavi s stolpnico iz betona. To je toliko, kot če bi se naslednjih 1300 let vsak dan z avtomobilom peljali 40 kilometrov.

Dunajska soseska Seestadt Aspern je eno največjih mestnih razvojnih območij v Evropi. Do leta 2028 bo tukaj živelo in delalo 20.000 ljudi. Soseska, ki se razteza na 240 hektarih površine, je zasnovana v skladu z visokimi ekološkimi standardi.

J. B.