Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

V tokratni številki Delaindom

V tokratni številki priloge Deloindom, 13. septembra 2017, preberite:

V rubriki Odprta vrata tokrat predstavljamo kočo v hribih. Počitniška koča na Mali planini iz šestdesetih let prejšnjega stoletja je doživela popolno preobrazbo. Še vedno ima v njej glavno vlogo les, a na sodobnejši način. Pod prenovo so se podpisali Biro Arhitekti.

Pišemo tudi o sedežnih garniturah. Svetli, v skandinavskem slogu opremljeni interierji prevladujejo že nekaj let. Les in umirjeni sivi odtenki so postali klasika, ki kar ne gre iz mode.
Nekoliko so jih v zadnjih letih popestrili pasteli, zdaj pa, kot kažejo trendi, 
se bodo v ta izčiščeni slog vrinili temnejši odtenki in bogatejši materiali.

Podrobno tudi o letošnjem obrtno-podjetniškem sejmu v Celju. Danes je na razstavišču Celjskega sejma vrata odprl jubilejni, 50. mednarodni sejem obrti in podjetnosti (MOS), na katerem se predstavlja 1478 razstavljavcev iz 30 držav, poleg klasičnega razstavnega programa pa se lahko obiskovalci vse dni, do nedelje, 17. septembra, vključijo v bogat obsejemski program. V strokovnem delu je namenjen spodbujanju podjetništva, mreženju, čezmejnemu sodelovanju in povezovanju gospodarstva z znanostjo, široki javnosti pa so na voljo predavanja, delavnice in individualna svetovanja s področja gradnje, urejanja doma in izboljšav za učinkovito rabo energije.

Pred začetkom kurilne sezone smo pod drobnogled vzeli še ogrevanje z lesno biomaso in test peletov. O optimalni rabi tega vira, ki kar najbolj zmanjša emisije, smo se pogovarjali z dr. Henrikom Gjerkešem z Gradbenega inštituta ZRMK in docentom na Univerzi v Novi Gorici. Najbolj učinkovit in do okolja prijazen način ogrevanja na lesno biomaso so po njegovih besedah sodobni sistemi daljinskega ogrevanja, ki so bistveno bolj nadzorovan proces od individualnih kurišč.

Vrtni del priloge pa tokrat namenjamo kisanju zelja in repe ter pišemo, zakaj imata glavno vlogo 
količina soli in temperatura. Hranilna vrednost skisanega zelja ali repe je večja kot pri surovem zelju ali repi. Mlečna kislina, mlečnokislinske bakterije in zaloga vitaminov, ki jih vsebujeta, namreč spodbudno in varovalno delujejo na človekov imunski sistem. To so skusili že pomorščaki Jamesa Coocka, na čigar ladjah zaradi sodov kislega zelja skoraj ni bilo skorbuta, ki se razvije zaradi dolgotrajnega pomanjkanja vitamina C.