Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo

Hrvaška se še ne bo lotila sprememb pri obdavčitvi nepremičnin

Hrvaška, ki je v okviru letošnje davčne reforme z novim letom napovedala predrugačenje obdavčitve nepremičnin, se je tem spremembam odpovedala. Čeprav bi po napovedih le poenostavila sistem in uvedla bolj pravično obdavčitev, je naletela na številna nasprotovanja. Spremembe je preložila, ker javnost o tem ni dovolj dobro obveščena.

Hrvaška vlada se je tako odpovedala napovedani uveljavitvi zakona o davku na nepremičnine s prihodnjim letom, s katerim bi ukinila komunalna nadomestila in uvedla novo obdavčitev glede na leto izgradnje in stanje nepremičnine. Ta bi se nanašal tudi na prebivalce Slovenije, ki imajo v sosednji državi vikende. Po ocenah medijev jih je več kot 100.000.

"Ne gre za davek na vrednost nepremičnine, kot to velja v večini držav EU, a je vseeno najbolje, da se njegova uvedba preloži na bližnjo prihodnost," je po navedbah hrvaških medijev ocenil hrvaški premier Andrej Plenković. Kot je pojasnil, so z njim predvidevali poenostavitve občinskih pristojbin in dajatev, ki že obstajajo, a na način, da bi bila obdavčitev pravičnejša za lastnike in učinkovitejša za davčno upravo.

Čeprav je hrvaški finančni minister Zdravko Marić napovedoval, da večina lastnikov nepremičnih, razen tistih z novejšimi nepremičninami, ne bo čutila sprememb, so se po državi vzpostavile številne civilne iniciative proti uvedbi davka, v peticiji proti uvedbi davka so nabrali 140.000 podpisov. Številni so namreč prepričani, da je država davčno preobremenjena in da ne potrebuje novih davkov.

K. Ž./STA