Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela
Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela

Kakovost vode ogrožajo nove oblike kemičnega onesnaževanja

Cilji za izboljšanje kakovosti vode v EU so lahko ogroženi zaradi novih oblik kemičnega onesnaževanja, ugotavlja Evropska komisija. Zato predlaga, da se na seznam 33 onesnaževalcev, ki jih spremljajo in nadzirajo v površinskih vodah EU, doda 15 kemikalij.

Te zajemajo industrijske kemikalije ter snovi, ki se uporabljajo v biocidnih pripravkih, farmacevtskih izdelkih in fitofarmacevtskih sredstvih. Izbrane so bile na podlagi znanstvenih dokazov, da lahko predstavljajo resno tveganje za zdravje.

Komisar za okolje Janez Potočnik ob tem pravi, da je onesnaževanje vode ena od najpogosteje omenjenih skrbi državljanov EU glede okolja. Seznam kemikalij bodo posodobili z revizijo direktive o prednostnih snoveh na področju kakovosti vode. Predlog za vključitev novih snovi temelji na pregledu, pri katerem so bili upoštevani tveganje, ki ga predstavlja približno 2000 snovi glede na njihovo koncentracijo v površinskih vodah, ter njihova strupenost, proizvodnja in uporaba.

Na podlagi predlagane klasifikacije bi bilo treba emisije v vodo šestih od petnajstih novih prednostnih snovi postopno prepovedati v 20 letih. Predlog vsebuje tudi strožje standarde za štiri snovi, ki so trenutno pod nadzorom, in zahtevo po postopni prepovedi emisij dveh drugih snovi, ki sta že na seznamu.

Več o novih oblikah kemičnega onesnaževanja si lahko preberete v sredini tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.